Kako pak sam I.T. priznaje da je sudjelovao u fizičkom obračunu (laički: tučnjava između dvije grupe navijača) to osiguratelju neće biti teško utvrditi da se radi o slučaju koji isključuje osigurateljevu obvezu isplate osigurnine


Naš čitatelj I.T. iskreno priznaje: “Za vrijeme jednog fizičkog obračuna s protivničkim navijačima nogometnog kluba X, koji su nas prvi napali, pa je poslije nastala opća makljaža, dobio sam udarac drvenom palicom po glavi i nosu, zbog čega sam zadobio, prema liječničkoj potvrdi, lakši potres mozga i prijelom nosne kosti, i bio na bolovanju preko mjesec dana. Imam samo osiguranje od nesretnog slučaja kod osiguratelja X. preko poduzeća i to za cjelodnevno pokriće. Prikupio sam svu bolničku i liječničku dokumentaciju i pripremio zahtjev osiguratelju za isplatu osigurnine…”, i pita: “…imam li pravo na nekakvu naknadu, jer prema tablicama invaliditeta potres mozga i lom nosa, što je dovelo do otežanog disanja, mi je ostavio trajnu nesposobnost od najmanje 10%, kako mi kaže moj obiteljski liječnik…”.

Ne ulazeći u pitanje koliko iznosi trajni invaliditet zaostao nakon završenog liječenja i saniranja ozljeda g. I.T.a, o čemu će se – ako do toga dođe – očitovati liječnik, specijalista a ne obiteljski liječnik opće prakse, zadržat ćemo se samo na pitanju da li I.T. uopće ima pravo na isplatu osigurnine. Nažalost, odgovorom ćemo razočarati g. I.T. Od osigurnine neće biti ništa.

Naime, uvjetima osiguranja od posljedica nesretnog slučaja osiguratelja kojega spominje g. I.T., u čl. 9., st.1., t. 9. lijepo i razumljivo stoji da osiguratelj nema nikakve obveze u slučaju ozljeda i njihovih posljedica koje nastanu zbog toga što je osiguranik “…sudjelovao u fizičkom obračunavanju ili ga je prouzročio verbalnim izazivanjem…”.

Bitna je dakle kvalifikacija “sudjelovanje u fizičkom obračunu.” Kako pak sam I.T. priznaje da je sudjelovao u fizičkom obračunu (laički: tučnjava između dvije grupe navijača) to osiguratelju neće biti teško utvrditi da se radi o slučaju koji isključuje osigurateljevu obvezu isplate osigurnine po polici osiguranja od posljedica nesretnog slučaja.

Naravno, o samom događaju(tučnjavi) postoji i izvješće policije koja je uredovala i razdvajala sukobljene strane, pa će biti važno i što u tom izvješću stoji, odnosno što je utvrđeno na samom mjestu sukoba.