Proljeće je stiglo a s njim i lagano propadanje velikog trgovačkog koncerna. Sada se vidi koja stabla su preživjela zimu i pupaju, a koja su samo veliki suhi trupci.
Država, poput Hrvatskih šuma, pazi na svoj posjed. Nije njima toliko stalo do samih stabala. Jer, ako je trulo, trulo je – nema mu pomoći. Ali ono do čega jest stalo, to je populacija koja živi na stablu i od stabla. Tu je gomila ptica, kukaca i tisuće i tisuće mrava. Ako stablo padne, što će biti sa svim tim životinja? A da i ne spominjemo da su ubrzo izbori.
Mastodonta treba održati na životu barem još dva mjeseca. A onda se može pustiti vjetrovima i olujama da odrade svoje.
– A što će biti sa svim životinjama poslije pada golemog stabla?
– A što će biti? Pa životinje su. Naći će novo stablo.
– Da, ali kako?
– Što kako? Pa kako su došli do ovoga stabla? Isto su ga nekako našli. Nisu se stvorili na njemu.
– A zašto smo glumili da spašavamo?
– Zato što te tisuće mrava imaju pravo glasa.
– Mravi imaju pravo glasa??
– Ne pitaj me ništa – tako je kako je.
– Znači, poslije izbora ih možemo pustiti da umru od gladi?
– Ma neće oni umrijeti. Snaći će se. Žilava su to stvorenja. Ne možeš ih istrijebiti nikako.
– A hoće li biti strašno kada stablo padne?
– Bit će veliki potres. I mnogi će patiti. Ali to će otvoriti prostor drugim mladicama. I mnogi će se godinama gostiti na umrlom drveću. Život ide dalje. Neće sve propasti. Ono što je bitno je da mi dobijemo ove izbore. Pusti sad šumu i gospodarstvo.
– A, hoćemo li ih dobiti?
– Da, ako se prikažemo kao spasitelji.
– Znači, sve po starom?
– Da, uvijek ista uloga.
30.03.2017.
Pad velikog stabla
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Raw Snickers torta
Donosimo recept za zdravu, sirovu verziju Snickers čokoladice u torta obliku. Ukoliko je napravite, možete uživati u slasnom zalogaju bez glutena, bijelog šećera i raznih aditiva!
Sezonska kuhinja
Kuglof od naranče i jogurta
Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć i lagano slatkast. A takav je i ovaj kuglof. Potrebna vam je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko minuta da pripremite smjesu. Nakon sat vremena možete uživati uz popodnevni čaj ili kavu te krišku ovog mirisnog kuglofa
Sezonska kuhinja
Rakovica na dva načina
Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive