Propisano je da vozač motocikla, kao i osobe koje  prevoze se tim vozilom, moraju za vrijeme vožnje  na cesti, na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu

 

„Bila sam suputnik na motociklu kojim je upravljao moj brat i u jednom zavoju na cesti u D. skliznuli smo i udarili u zid pored ceste. Ja sam pala s motora. Zadobila sam udarac u glavu i potres mozga, te razne ogrebotine po glavi, jer brzina kojom smo se vozili nije bila velika, a razlog klizanja bila je klizava cesta, jer je prethodno padala kiša.

 

Za štetu sam se obratila osiguratelju kod kojega je moj brat osigurao odgovornost po zakonu, ali mi osiguratelj odbija isplatiti odštetu, jer da sam sama odgovorna za štetu, pošto nisam imala zaštitnu kacigu na glavi u trenutku nezgode...“.

Člankom 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač motocikla, kao i osobe koje  prevoze se tim vozilom, moraju za vrijeme vožnje  na cesti, na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Tko to ne radi čini prekršaj za koji je predviđena kazna od 1.000 kuna.

Što se tiče prava na naknadu pretrpljene štete, osiguratelj je u pravu: šteta koja je u uzročnoj vezi s činjenicom da niste imali propisanu zaštitnu kacigu, dakle ozljede koje ne bi nastale na glavi da ste imali zaštitnu kacigu, posljedica je vašeg ponašanja, čime ste pridonijeli, potpuno (čl. 1067., st. 2. Zakona o obveznim odnosima: „vlasnik stvari oslobađa se odgovornosti i ako dokaže da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika...“, ili djelomično („Vlasnik se oslobađa odgovornosti djelomično ako je oštećenik djelomično pridonio nastanku štete“)  nastaloj šteti, pa prema tome, sukladno odredbi čl.1067., st.3. Zakona o obveznim odnosima, ta šteta ili dio štete pada na vaš teret. Kako osiguratelj odgovara oštećenoj osobi kao i njegov osiguranik (u Zakonu: vlasnik stvari), teret dokaza da je to što niste imali zaštitnu kacigu uzrok (potpuno ili djelomično) nastalih ozljeda i štete – na osiguratelju je.