Zurenje u pametni telefon u svakoj prigodi, pa i za vrijeme hodanja po gradu, može biti vrlo opasno za pješake, ali i za druge sudionike prometa. Potvrđuje to i pitanje našeg čitatelja S.N.–a, kojemu je za vrijeme vožnje po gradskoj prometnici, na pješačkom prelazu, kad je imao zeleno svjetlo, na vozilo s desne strane naletio pješak koji je, zureći u svoj mobitel, zanemario da je na semaforu crveno svjetlo za pješake te je oštetio desna vrata. Da vozač nije vozio prilično malom brzinom, šteta je mogla biti velika. Štetu servis procjenjuje na 800 kuna. Vozač je stao i pozvao policiju, jer se bojao da je i pješak ozlijedio koljeno, no na sreću, njemu nije ništa. Vozač pita kako do naknade, jer krivac je mlađi punoljetnik (19 godina) koji nigdje ne radi. Postoji li kakav fond u osiguranju koji plaća takve štete, pita se S.N.

Naravno, odgovor je: štetu mora naknaditi štetnik koji je štetu i uzrokovao, a to znači, u ovom primjeru, neoprezni pješak. No, ostaje poznata istina da je imati pravo jedna stvar, a ostvariti to pravo – druga stvar.

Osiguranje s tim nema nikakve veze i nema nikakvog fonda koji bi plaćao takve štete. Osim eventualno kasko osiguranje, kod kojega će osiguratelj oštećenome osiguraniku isplatiti (popraviti) štetu i tražiti povrat od krivca – pješaka. Prigoda je, međutim, upozoriti na činjenicu da pješaci vrlo često zanemaruju opasnost neopreznog hodanja po gradu ili pak po prometnicama, s glavom pognutom i uperenom na svoj smartphone/pametni telefoni, nesvjesni zbivanja oko sebe.

Kako neka istraživanja pokazuju, broj nesreća u kojima stradaju takvi pješaci u stalnom je porastu. Ne gledajući oko sebe, ne vide sredinu u kojoj se kreću, nalijeću na razne prepreke koje se nađu na cesti, lome udove i sl., a učestalo uzrokuju i prometne nesreće manjih ili većih posljedica, slične onoj koju navodi naš čitatelj.

Prema jednom kanadskom istraživanju, hodanje s pogledom uprtim u mobitel i koncentriranost na njegov sadržaj može se usporediti sa stanjem osobe koja se nalazi pod utjecajem alkohola koncentracije od 0,8 promila (ADAC Motorwelt, 7/2015).

Iako nije predviđena konkretna kazna za pješake koji hodaju prometnicama buljeći u svoj mobitel, i njih obvezuje opća odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz čl. 129. 1., prema kojoj je pješak dužan preko kolnika i biciklističke staze ili trake prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjeri da to može učiniti na siguran način. Za kršenje ove odredbe predviđena je i novčana sankcija u visini od 300 kuna (stavak 3. istoga članka).