Posljednja porezna reforma donijela je i neke neočekivane probleme, prije svega zbog nespretnih konstrukcija rečenica u novim Zakonima i Pravilnicima. Jedna takva nespretnost zadala je glavobolje poduzetnicima – dentalnim tehničarima. Naime, čl. 39. st. 1. t. e) Zakona o porezu na dodanu vrijednost navodi da su PDV-a oslobođene usluge što ih obavljaju dentalni tehničari te isporuka zubnih/protetskih nadomjestaka koje isporučuju dentalni tehničari i doktori dentalne medicine, neovisno o pravnom obliku.

U praksi, to bi značilo da se za takve usluge više ne obračunava PDV, ali i dentalni tehničari koji su bili u sustavu PDV-a moraju iz istoga i izaći silom Zakona. To bi značilo, između ostalog, i da za svu nabavljenu opremu za koju je korišten odbitak PDV-a treba raditi ispravak poreza, odnosno isti vratiti u državni proračun.

Radi se o nemalim iznosima i u pitanje bi došla opstojnost mnogih tehničara. Neki kupci usluga dentalnih tehničara odbijali su primitak računa s obračunatim PDV-om, pozivajući se upravo na sporni članak Zakona.

Porezna uprava 07. veljače konačno je reagirala i izdala Pojašnjenje navedene odredbe koja se odnosi općenito na zdravstvene usluge. Zdravstvene usluge koje trgovačko društvo obavi u istim uvjetima u kojima se te usluge obavljaju u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, primjerice, specijalnim bolnicama, poliklinikama, domovima zdravlja, oporezive su PDV-om jer se trgovačka društva osnivaju radi ostvarivanja dobiti te se ne smatraju ostalim osobama iz članka 39. stavka 3. Zakona o PDV-u. Stoga se na njih ne može primijeniti oslobođenje od plaćanja PDV-a. Zdravstvene usluge koje trgovačko društvo obavi izvan bolničkih uvjeta, odnosno izvan uvjeta u kojima te usluge obavljaju zdravstvene ustanove, primjerice, u stanu pružatelja usluga, stanu pacijenta ili na nekom drugom mjestu, oslobođene su plaćanja PDV-a ako ih obavljaju kvalificirane osobe.

Usluge dentalnih tehničara i isporuke zubnih/protetskih nadomjestaka koje isporučuju dentalni tehničari i doktori dentalne medicine u okviru trgovačkog društva obuhvaćene su odredbama članka 39. Zakona o PDV-u s obzirom da se obavljaju u uvjetima u kojima te isporuke obavljaju zdravstvene ustanove (primjerice dentalni laboratoriji u poliklinikama), međutim, oporezive su PDV-om jer se trgovačka društva osnivaju radi ostvarivanja dobiti te se ne smatraju ostalim osobama iz članka 39. stavka 3. Zakona o PDV-u. Stoga se na njih ne može primijeniti oslobođenje od plaćanja PDV-a iz točke e) Zakona o PDV-u.
Dakle, sve po starom…