U prometnoj nesreći u kojoj sam, prema priznanju druge strane, oštećenik, moje vozilo staro 10 godina pretrpjelo je štetu za koju za sada još nije utvrđeno hoće li biti totalna ili će osiguratelj nadoknaditi popravak. Napominjem da policija nije izašla na izvid, već smo odmah ispunili formulare štetnika/oštećenika kod osiguratelja štetnika. Kako bih se pripremio na evenutalne probleme koji me mogu očekivati, zanima me sljedeće:

1. Je li istina da osiguratelji u posljednje vrijeme posežu za oglasima s oglasnika kako bi procijenili trenutnu vrijednost vozila ili je praksa da se orijentiraju po katalozima? U prvom slučaju, je li to uopće legalno?
2. Ukoliko se procijeni totalna šteta, jesam li u pravu ako zahtijevam da se za spašeni dio mog vozila i njegovu prodaju pobrine osiguratelj, a meni isplati procijenjenu vrijednost tog spašenog dijela u novcu? Što u slučaju da osiguratelj to odbija?




Osiguratelj je oštećenome dužan naknaditi stvarno pretrpljenu štetu. Ako je na vozilu tzv. totalna šteta, bilo ekonomska bilo tehnička, stvarna vrijednost vozila je vrijednost koju je na tržištu imalo uoči nesretnog slučaja.

Da bi utvrdili stvarnu vrijednost osiguratelji imaju pravo ispitivati tržište rabljenih vozila i tako utvrditi vrijednost uništenog vozila. No, oni tu vrijednost mogu utvrditi i po tzv. katalozima u kojima su skupljene (orijentacione) vrijednosti rabljenih vozila. Ako dođe do spora, konačnu procjenu dat će vještak kojega sud imenuje u parnici. No, može se i prije pokretanja parnice pokušati s osigurateljem dogovoriti vještačenje po vještaku kojega će oštećeni i osiguratelj sporazumno izabrati i dati mu zadatak da utvrdi stvarnu vrijednost oštećenog vozila.

Što se tiče ostataka uništenog vozila, i oni podliježu procjeni i utvrđivanju njihove stvarne vrijednosti na tržištu. Tako utvrđenu vrijednost ostataka osiguratelj odbija od utvrđene stvarne vrijednosti vozila (jedna varijanta), ili zadržava za sebe i prodaje prema svojim pravilima postupanja. O tome da ostatke osiguratelj prodaje u ime i za račun oštećenoga također se može pokušati dogovoriti s osigurateljem, ako isti na to pristane (što ovisi o organizaciji osigurateljeve službe koja prodaje vozila odnosno ostatke istih).