„Imam kuću na obroncima planine U. Pretprošle godine mi je komunalno poduzeće utvrdilo veliku potrošnju vode u zimskim mjesecima, koja sigurno nije bila posljedica moje potrošnje, tim prije što sam bio neko vrijeme odsutan i nisam stanovao u kući. Tek je kontrolom utvrđeno da je pukla vodovodna cijev, iza vodomjera koji se nalazi u dvorištu kuće, što znači da sam sam morao pronaći grešku i sanirati kvar. Pronalaženje i popravak te cijevi (pukla iz neobjašnjivih razloga, iako je gotovo jedan metar u zemlji) platio sam preko tri tisuće kuna… Mogu li osigurati takav rizik kako bih spriječio ponavljanje slične situacije…“, V.Ž.

Rizik o kojemu govori naš čitatelj može se osigurati po uvjetima za osiguranje kućanstva u okviru tzv. kombiniranog osiguranja kućanstva. Taj proizvod nudi većina naših osiguratelja, pod različitim nazivima i u različitim kombinacijama, što znači da treba u razgovoru s agentom (zastupnikom) osiguratelja informirati se o uvjetima osiguranja i naravno premiji osiguranja.

No, pošto se radi o specifičnom riziku troškova pronalaženja oštećenja na vodovodnim (i odvodnim) cijevima kućne mreže, saniranju zidarskih i vodoinstalaterskih radova na zidu ili na podu i naknadi štete na tim cijevima, većina osiguratelja taj rizik osigurava kao dopunski rizik u kombiniranom osiguranju kućanstva. To znači da će iz klasičnog osiguranja kućanstva rizik biti isključen, ako se ne ugovori posebno dopunsko pokriće toga rizika i, naravno, plati dopunska premije. Nadalje, treba posvetiti posebnu pažnju vrijednosti – osiguranoj svoti za ovaj rizik, koji osiguratelji u pravilu ograničavaju na određeni (manji) postotak od ugovorene ili minimalno propisane (uvjetima osiguranja) vrijednosti stvari domaćinstva. Zatim, navedeni rizik neki osiguratelji ne osiguravaju u vikend kućama i vinogradskim klijetima, odnosno u stalno nenastanjenim kućama (pri čemu u uvjetima osiguranja posebno definiraju navedene kategorije nekretnina).

Konačno, kod ovoga rizika nije bitno zbog čega je (uzrok) došlo do pucanja cijevi (led, pritisak, istrošenost).