Dvije omiljene razonode našeg naroda sukobljavaju se u televizijskim terminima. Tako imamo Europsko nogometno prvenstvo i našu dragu reprezentaciju u sukobu sa stranačkim trzavicama i padom Vlade i smjenom predsjednika HDZ-a. A još je jedna razonoda samo što nije pokucala na vrata. Ljeto i sezona.

- Što da radim? Kamo da krenem?

Pitanje je to koje postavlja skoro svaki Hrvat. Pa i bivši predsjednik HDZ-a. Kao i gotovo svi njegovi prethodnici, i ovaj je ostavljen od svih, usamljen i nesretan. A do prije nekoliko mjeseci bio je jedini kandidat za predsjednika svoje stranke. No, kako poznajemo dosljednost i privrženost članova te stranke svome šefu, ne treba nas ništa čuditi. Oni su privrženi šefu – ali samo dok je taj šef – šef. Iste sekunda kada on to prestane biti, prestane i lojalnost. Jer, svi su oni vojnici stranke. A u vojsci nema paralelnog sustava zapovijedanja. Hijerarhija i piramida. Od vrha si nastao i s vrha ćeš biti smijenjen.

Slično je i s nogometom. Mo­žda se čak radi i o istom vrhu. Ali ovo ispod je ono što zabavlja ljude. Jer je vrh često toliko daleko da se uopće niti ne vidi. Ali dolje je zabava. Igrači trče, rade prekršaje, vesele se i plaču. Tu suci zvižde i osuđuju. Tu se preslaguju momčadi. Na vrhu je uglavnom mirno.

- Što da radim? Kamo da krenem?

Prosječni Hrvat je u nedoumici. Ali čini se da je većina ipak izabrala- nogomet. Zabavniji je. Nema problema. Samo zabava i sport. I žene nogometaša. I onda – velika sramota. Navijači rade probleme. I “sramote zemlju”. Zemlju koja je prezadužena i zbog toga je nije sram. Zemlju iz koje se mladi iseljavaju i zbog toga je nije sram. Zemlju iz koje premijeri bježe preko granice i završavaju u zatvoru i zbog toga je nije sram. Žalosno. Zbog ove nekolicine se ujedinila čak i Vlada u raspadu i usuglasila da treba nešto hitno poduzeti po tom pitanju. A po pitanju gospodarskog oporavka i reformi su se – raspali. I to nije sramotno.

- Što da radim? Kamo da krenem?

Pitaju se mladi koje ne zanima niti jedno niti drugo. I polako sakupljaju i dijele odgovore na ta pitanja.