Konačni postotak invaliditeta određuje prema Tablici invaliditeta poslije završenog liječenja u vrijeme kad je kod osiguranika u odnosu na ozljede i nastale posljedice nastupilo stanje ustaljenosti


Naš čitatelj R.V. imao je osiguranje od nesretnog slučaja kod osiguratelja X i za vrijeme trajanja toga osiguranja doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj je zadobio niz kompliciranih ozljeda čije liječenje je trajalo dulje od tri godine. Osiguratelj mu je po isteku treće godine ocijenio trajni invaliditet sa 60% i isplatio mu osigurninu za taj postotak invaliditeta. Međutim, on je liječenje i višestruku rehabilitaciju nastavio i nakon toga. No, unatoč tomu stanje mu se pogoršalo, i prema ocjeni nezavisnih liječnika sada iznosi minimalno 80%, jer je, kako kaže „potpuno nesposoban za normalan život a sve kao posljedica teških ozljeda“. Pita: „Ima li pravo na isplatu razlike za invalidnost od utvrđenih 60 pa do 80%“, jer mu se “invaliditet povećao za 20 postotnih poena za koje mislim, imam pravo na naknadnu isplatu osigurnine“.

Odnosi između osiguratelja i ugovaratelja osiguranja (osiguranika) uređeni su ugovorom o osiguranju, čiji sadržaj je u pravilu sadržaj uvjeta osiguranja. U uvjetima osiguranja od posljedica nesretnog slučaja osiguratelja X, koji se primjenjuju na slučaj našeg čitatelja, određeno je da se „Konačni postotak invaliditeta određuje prema Tablici invaliditeta poslije završenog liječenja u vrijeme kad je kod osiguranika u odnosu na ozljede i nastale posljedice nastupilo stanje ustaljenosti,tj. kada se prema liječničkom predviđanju ne može očekivati da će se stanje pogoršati ili poboljšati“.

Međutim, kod teških i dugotrajnih ozljeda događa se da se stanje ne ustali niti nakon isteka tri godine od nesreće. Onda se „...kao konačno stanje uzima stanje po isteku toga roka i prema njemu se određuje postotak invaliditeta“. Kao što vidimo, osiguratelj je u slučaju našeg čitatelja R.V.-a postupio točno u skladu s odredbama ugovora i stoga nema mjestu ponovnom utvrđivanju invaliditeta bez obzira što se stanje invaliditeta pogoršalo nakon isplate osigurnine istekom treće godine od dana nesreće.