Darovanja veća od 2% ukupnog prihoda prethodne godine porezno su nepriznati rashod te uvećavaju osnovicu poreza na dobit

 

Darovanja u naravi ili novcu, učinjena u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, sukladno čl. 7. Zakona o porezu na dobit, smatraju se porezno priznatim rashodima. Bitno je da ukupno donirani iznos u poreznom razdoblju ne prelazi 2% ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Darovanja veća od 2% ukupnog prihoda prethodne godine porezno su nepriznati rashod te uvećavaju osnovicu poreza na dobit. Iznimno, darovanja u iznosu većem od 2% prihoda prethodne godine porezno su priznati trošak ukoliko su dana prema odlukama nadležnih ministarstava o provedbi financiranja posebnih programa i akcija.

Zakonom o porezu na dobit (čl. 7., st. 8.) odnosno Zakonom o porezu na dohodak (čl. 8., st. 1. t. 4.) propisano je da u porezno priznato darovanje spada i plaćanje troškova za zdravstvene potrebe fizičkih osoba, pod uvjetom da je plaćanje troškova obavljeno na žiroračun primatelja dara ili zdravstvene ustanove i na temelju vjerodostojnih isprava.

Zakon o porezu na dohodak (čl. 15. st. 2.)  propisuje da porezni obveznik može uvećati osobni odbitak za darovanja dana u tuzemstvu u naravi i u novcu, doznačenim na žiroračun, u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, športske i vjerske svrhe, udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, do visine 2% primitaka. Isto tako, iznimno, osobni odbitak se može povećati za darovanja dana iznad propisane visine, pod uvjetom da su dana prema odlukama nadležnih ministarstava o provedbi i financiranju posebnih programa i akcija.

Kod donacija u naravi porezni obveznici trebaju obračunati PDV na isporuke bez naknade. Donacije u novcu ne podliježu plaćanju PDV-a, sukladno čl. 4. Zakona o PDV-u. Porezno priznatom isporukom hrane bez naknade smatra se doniranje hrane i hrane za životinje posredstvom neprofitnih pravnih osoba koje obavljaju humanitarnu djelatnost u skladu s posebnim propisima, sukladno čl. 26., st. 6. Pravilnika o PDV-u. Isporukom bez naknade bez obveze obračuna PDV-a smatra se vrijednost donacije do visine 2% ukupnog prihoda odnosno primitka prethodne godine, pod uvjetom da se donacija obavlja uz uvjete i na način propisan Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje. Donatori su obvezni Ministarstvu poljoprivrede odnosno Poreznoj upravi dostaviti izvješće o obavljenim donacijama do 20. u mjesecu za iznos donirane hrane u prethodnom mjesecu na Obrascu DONH.