S poreznog aspekta, za podizvođače građevinskih radova, bitan je porezni položaj glavnog izvođača


U građevinskoj struci nije rijetkost da glavni izvođač radova za pružanje cjelokupne građevinske usluge koristi i usluge podizvođača (kooperanata/podkooperanata) pojedinih građevinskih radova.

S obzirom da investitor (naručitelj) građevinskih radova, s kojim glavni izvođač ima sklopljen ugovor, može biti fizička ili pravna osoba koja nije upisana u registar poreznih obveznika PDV-a u RH, ili pravna/fizička osoba koja je upisana u registar poreznih obveznika PDV-a u RH, česte su dileme kako trebaju podizvođači građevinskih radova, a koji su upisani u registar poreznih obveznika PDV-a u RH, postupati prilikom fakturiranja svojih izvršenih građevinskih usluga, odnosno trebaju li ili ne trebaju zaračunati PDV na svoje izvršene usluge?

U članku 75. stavak 3. točka a) Zakona o PDV-u, navedeno je da je porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a u RH obvezan platiti PDV kada mu se obave građevinske usluge kojima se smatraju usluge u vezi s izgradnjom, održavanjem, rekonstrukcijom ili uklanjanjem građevina, uključujući i čišćenja. Isto se odnosi i na ustupanje osoblja ako ustupano osoblje obavlja građevinske usluge.

Što se sve smatra građevinskim uslugama propisano je u članku 152. stavak 1. Pravilnika o PDV-u i Dodatku II. koji je sastavni dio Pravilnika o PDV-u, a i mi smo u ranijim člancima detaljno obrađivali tu temu. Do obveze plaćanja PDV-a koja je navedena u članku 75. stavak 3. Točka a) Zakona o PDV-u, u smislu stvarnog novčanog odljeva, ne mora doći jer porezni obveznik na kojeg je prenesena porezna obveza, ima pravo na odbitak pretporeza, pa stoga kroz obrazac PDV-a dolazi do prebijanja porezne obveze i prava na pretporez i na taj način ne dolazi do novčanog odljeva.

S poreznog aspekta, za podizvođače (kooperante/podkooperante) građevinskih radova koji su upisani u registar obveznika PDV-a u RH, bitan je porezni položaj glavnog izvođača, odnosno osobe koja ih je angažirala, kao i vrsta građevinske usluge koju za istog obavljaju. Ukoliko je glavni izvođač građevinskih radova osoba koja je upisana u registar obveznika PDV-a u RH, a građevinska usluga koju je izvršio podizvođač spada u vrstu usluge za koju je uvijek potrebno primijeniti institut tuzemnog prijenosa porezne obveze (npr. staklarski, limarski, stolarski radovi i sl.), podizvođač mora fakturirati svoju uslugu bez zaračunatog PDV-a s napomenom: “Tuzemni prijenos porezne obveze prema čl. 75. St. 3. t. a) Zakona o PDV-u”. Dakle, primjena navedenog instituta nije opcionalna, već se mora primjenjivati ako su za to zadovoljeni navedeni uvjeti.

Ako je glavni investitor/naručitelj građevinskih radova s kojim glavni izvođač ima sklopljen ugovor npr. fizička osoba koja nije upisana u registar obveznika PDV-a u RH, glavni izvođač za izvršene građevinske usluge mora na svom izlaznom računu zaračunati PDV po redovnoj stopi od 25%.

Ovdje je bitno napomenuti da, u skladu s odredbama čl. 36. st. 5. Pravilnika o PDV-u, obveza obračuna PDV-a u graditeljskoj djelatnosti nastaje istekom razdoblja oporezivanja u kojem je ovjerena situacija o stvarno izvedenim građevinskim radovima od strane nadzornog tijela. Ako nadzorno tijelo ne ovjeri obračunsku situaciju, smatra se da je porezna obveza nastala u onom dijelu u kojem su radovi obavljeni najkasnije istekom razdoblja oporezivanja koje slijedi nakon razdoblja u kojem je ispostavljena obračunska situacija. Međutim, navedeno se ne primjenjuje u slučaju prijenosa porezne obveze iz članka 75. St. 3. Zakona o PDV-u, dakle u slučaju kada se mora primijeniti institut tuzemnog prijenosa porezne obveze za izvršene građevinske usluge.