Ako je besplatno parkiranje omogućeno svim zaposlenicima, poslovnim partnerima (gostima) i slično na parkiralištu ili u garaži u vlasništvu poslodavca, tada niti jedan zaposlenik za korištenje parkirališta ili garaže ne ostvaruje primitak u naravi

 

 

U praksi se često pojavljuju dvojbe u svezi ispravnog poreznog tretmana troškova parkinga za osobne automobile koji su u vlasništvu trgovačkog društva ili koji su u vlasništvu zaposlenika. Također, postoje dvojbe što u slučaju ako zaposlenici i poslovni partneri (gosti) trgovačkog društva koriste parkiralište koje je u vlasništvu tog trgovačkog društva.

Troškovi garažiranja i parkiranja službenih vozila koja su u vlasništvu trgovačkog društva ili ih je trgovačko društvo nabavilo preko operativnog leasinga su opravdani troškovi obavljanja djelatnosti trgovačkog društva, koji su u cijelosti porezno priznati troškovi jer se smatraju komunalnim usluga i po takvim računima je dozvoljeno priznati pretporez u 100%-tnom iznosu.

Ako je riječ o parkiralištu ili garaži koja je u vlasništvu poslodavca, a besplatno parkiranje je omogućeno svim zaposlenicima, poslovnim partnerima (gostima) i slično, tada niti jedan zaposlenik za korištenje parkirališta ili garaže ne ostvaruje primitak u naravi.

Ako je parkiranje u garaži ili na parkiralištu koje je u vlasništvu poslodavca dodijeljeno isključivo određenim zaposlenicima ili drugim fizičkim osobama, tada te osobe ostvaruju primitak u naravi, osim u slučaju ako ta osoba vrši plaćanje tržišne mjesečne zakupnine tog parkirnog mjesta, u tom slučaju ne ostvaruje primitak u naravi.

Ako je riječ o obvezi obračuna primitka u naravi,  vrijednost primitka čini iznos najamnine parkirnih mjesta. Tako utvrđena vrijednost primitka u naravi smatra se neto primitkom te je za potrebe obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak i doprinosa, vrijednost primitka potrebno uvećati za doprinose za obvezna osiguranja iz primitka, porez na dohodak i prirez, odnosno preračunati isti na bruto iznos.

Za primitke od nesamostalnog rada ostvarene u naravi, predujam poreza plaća se najkasnije do 15. dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojemu je primitak ostvaren, a u istom roku dospijevaju i doprinosi za obvezna osiguranja, kao i obveza izvještavanja na Obrascu JOPPD.