Cijeli svijet gledao je inauguraciju američkog predsjednika. Što li će reći? Kako će se ponašati? Ima li skrivenih poruka? Kako će se njegova vladavina odraziti na nas? I na Hrvatsku?

Na sreću, Amerika prema periferijama rijetko mijenja svoju vanjsku politiku. Bez obzira tko je predsjednik. Ali, ipak – zanima nas. Da se možemo čuditi, zgražati ili veseliti. Naša predsjednica je nedavno bila u Washingtonu i slikala se ispred bijele kuće. Dakle, imamo pristup. Avioni lete.

Kako se ponaša prema svojim suradnicima? Kako prema supruzi? Kako prema djeci? Sve je postalo jako bitno. Potrebno je pročitati njegovu odluku. Jer je nepredvidiv.

Je li rekao istinu? Je li izrekao laž? Radi li se o “alternativnoj činjenici”?

Svijet je preplavljen lažnim vijestima. Trump je u svojoj kampanji svjesno lagao i sve njegove tvrdnje (i tvrdnje ostalih političara) mogle su se i mogu se provjeravati na stranici: www.factcheck.orgNužnost postojanja takvih stranica s pravim, a ne “alternativnim činjenicama” postala je stvarnost. Prije njih ljudi su se oslanjali na medije. Danas više ne. Svijet se mijenja. Trumpov je uspjeh dobrim dijelom baziran na upitnim činjenicama. To će služiti kao uzor i ostalim političarima. Kako će se to odraziti na ove naše periferne, ostaje za vidjeti. Vjerojatno katastrofalno. Oni su se u Ameriku ugledali kada god bi pokušavali opravdati svoju krnju demokraciju. Ona je bila uzor za dobre stvari koje su se dosta pokvarile putovanjem preko Atlantika. A što će se dogoditi s ovim novim praksama? Na što će „alternativne činjenice“ ličiti na Balkanu? Hoćemo li izmisliti neku novu, još neviđenu i efikasniju vrstu laganja? I što ako ta metoda postane toliko popularna da se svidi zapadnim propagandnim stručnjacima? Hoćemo li spiralno završiti u crnoj rupi neistine? Koja je započela težnjom za moći. Težnjom da se “svijet učini” boljim. Trup – periferija te promatra.