Povećena koncentracija masnoća (hiperlipidemija), i to prvenstveno kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL), predstavlja jednog od osnovnih uzroka ateroskleroze. Predpostavlja se da oko 20% stanovnika SAD-a starijih od 40 godina imaju povišenu koncentraciju masnoća u krvi te da će polovica od njih oboljeti od ateroskleroze s posljedičnim bolestima srca i krvožilnog sustava. Iako postoje brojni, više ili manje korisni lijekovi koji se koriste u smanjivanju masnoća u krvi, kvalitetna dijeta predstavlja zasigurno najuspješniji i najzdraviji način liječenja hiperlipidemije. U osnovi ovim se ljudima preporuća blago restriktivna dijeta s redukcijom unosa kalorija za oko 10%. Dnevna zastupljenost kalorija u namirnicama trebala bi biti podijeljena na slijedeći način: ugljikohidrati 50-60% (pretežito ili isključivo složeni ugljikohidrati; žitarice, soja, mahunarke itd.), bjelančevine 10-20% i masti manje od 30% dnevnog unosa kalorija. U principu, u ovakvoj dijeti dozvoljene su sve grupe namirnica uz odgovarajuće iznimke. Tako je od mesnih proizvoda potrebno izbjegavati svinjsko meso kao i prerađevine od svinjetine te masniju govedinu. Od mlječnih namirnica dopušteno je obrano mlijeko, jogurt, svježi sir i margarin u manjim količinama dok se ne preporuča unos punomasnih sireva i maslaca.. Povrće je (izuzev avokada) kao i voće preporučljivo unositi u što većim količinima. Tjesteninu je potrebno unositi u ograničenim količinama, preporučaju se žitarice i crni (ili polubjeli) kruh dok je potrebno izbjegavati lisnato ili masleno tijesto. Osim majoneze (zbog žumanjka!) svi su začini dozvoljeni, ali u umjerenim količinama. Dozvoljene su suhe slastice, sladoled i dijetna marmelada, a treba izbjegavati kolače s kremom, čokoladu i tijesto prženo u masnoći. Kavu, čaj i vino dopušteno je konzumirati samo u manjim količinama dok je potrebno izbjegavati kakao, čokoladu i žestoka alkoholna pića.