Povišen krvni pritisak (hipertonija ili hipertenzija) najčešća je bolest modernog, civiliziranog društva. Hipertonija se definira kao povišenje sistoličkog tlaka iznad 140 mmHg i/ili dijastoličkog (u narodu tzv. "srčanog" ili donjeg) krvnog pritiska iznad 90 mmHg. Neliječena hipertonija predstavlja značajni napor i stres za srce, a povišen tlak kroz dulje razdoblje dovodi i do ozbiljnih promjena na krvnim žilama mozga, oka i bubrega. U oko 90% bolesnika uzrok povišenog krvnog pritiska je nepoznat i tada se govori o tzv. primarnoj ("esencijalnoj") hipertoniji dok je u oko 10% bolesnika hipertonija uvjetovana bolestima bubrega ili nekim rijetkim novotvorevinama (tzv. sekundarna hipertonija). Čimbenici koji potenciraju visoki tlak su debljina, starija dob, pušenje cigareta, stresni život i nizak stupanj tjelesnih aktivnosti. Stoga je jasno da zdrava i kvalitetna prehrana predstavlja ne samo prevenciju već i način liječenja povišenog krvnog pritiska. Dijeta bolesnika s hipertonijom ima dvojaku funkciju: redukciju (smanjenjenje) težine i smanjenje unosa kuhinjske soli. Smanjenje težine postiže se s klasičnim redukcionim, niskokaloričnim dijetama koje su u osnovnim napomenama već opisane u ovoj kolumni. Smanjeni unos kuhinjske soli vrlo je važan dijetetski čimbenik u liječenju hipertenzije. Osnovni sastojak kuhinjske soli je mineral natrij koji se normalno izlučuje bubrezima. Međutim, u nekim bolestima srca ili bubrega dolazi do zadržavanja (retencije) natrija u organizmu, a s time i vode, što rezultira pojavom otoka (edema) i porastom krvnog pritiska. Natrij se prirodno nalazi u velikom broju prehrambenih artikala te je dodatno soljenje hrane, s medicinskog stanovišta, u normalnim uvjetima života nepotrebno. Tako veće količine natrija nalazimo u mesu (uključujući i riblje), jajima te posebice u mlijeku i mliječnim proizvodima. Voće sadrži vrlo malo natrija pa npr. u čaši prirodnog voćnog soka nalazimo čak 50 puta manje natrija nego čaši neobranog mlijeka. Povrće, također nije posebno bogato natrijem, a mahunarke i ulja (sojino, suncokretovo ili maslinovo) predstavljaju prehrambene artikle s izrazito niskom koncentracijom ovog minerala. Dakle, u prehrani bolesnika s povišenim krvnim pritiskom ponajviše bi trebale biti zastupljene mahunarke i voćni proizvodi, a potrebno je izbjegavati dodatnu upotrebu kuhinjske soli, mlijeko i mliječne proizvode.