04.07.2002.
Prehrana u bolesnika sa žučnim kamencima
Upala žučnog mjehura uzrokovana kamencima u žučnoj kesici (kolelitijaza) jedan je od najčešćih razloga bolova u gornjem desnom dijelu trbuha, odnosno ispod desnog rebrenog luka. Kamenci se najčešće nalaze u žena srednje i starije dobi, ali niti u ostalih dobnih skupina ili u muškaraca ova bolest nije rijetka. Iako je jedini potpuni i ispravni način liječenja žučnih kamenaca kirurški zahvat pravilna ishrana može značajno smanjiti tegobe i spriječiti učestalo ponavljanje žučnih napada (tzv. žučne kolike). Žučne kolike prezentiraju se kao jaka, probadajuća bol u gornjem dijelu trbuha i ispod desnog rebrenog luka s širenjem u desnu lopaticu koja je obično praćena mučninom i povračanjem. Najčešće, žučne kolike nastupaju nakon masnijeg ili jače začinjenog obroka. Ovi bolesnici moraju izbjegavati masnije meso (svinjetina) i perad, plavu ribu, jake i začinjene sireve, salatno ulje (uključujući i maslinovo!), majonezu, masnije grickalice (prženi krumpiri i sl.) te orahe, lješnjake i sl. Također, poželjno je da izbjegavaju slatku hranu i deserte, posebice slatke torte i kreme. Punomasno mlijeko, putar, margarin i jaja mogu se konzumirati, ali u ograničenim količinama i samo ukoliko ih bolesnici dobro podnose. Prije operacijskog uklanjanja žučnih kamenaca poželjno je da deblji bolesnici primjene niskokaloričnu, restriktivnu dijetu s ciljem gubitka viška kilograma. Na taj način kirurški zahvat biti će jednostavniji, a poslijeoperacijski tijek kraći. Prvih dva do tri mjeseca nakon operacijskog zahvata većina se bolesnika žali na prolazne slabije bolove ispod desnog rebrenog luka i u gornjem trbuhu pa je nerijetko potrebno jednaku žučnu dijetu nastaviti i u tom razdoblju.