Osiguratelj, sukladno uvjetima osiguranja, utvrđuje tržnu vrijednost vozila, tu vrijednost umanjuje za tržnu vrijednost ostataka (spašeni dijelovi) i razliku isplaćuje osiguraniku

 

„Imam kasko osiguran Mercedes, proizvodnja je 2005.g. Imao sam sudar za koji sam ja kriv. Po kasko osiguranju sam prijavio štetu osiguratelju i nakon pregleda dobio odgovor da se radi o nekakvoj ekonomskoj totalnoj šteti, te da osiguratelj neće platiti popravak, jer je iznos popravka veći od vrijednosti vozila. Ja bih uzeo iznos koji su obračunali i na svoju ruku popravio vozilo, jer je to moguće. Što je s kasko osiguranjem kod koga mi je premija također znatna, a udes mi se dogodio u trećem mjesecu osiguranja.“, A.J.

 

Radi se o obračunu štete na vozilu po kojemu vrijednost popravka premašuje tržišnu vrijednost osiguranog vozila i zbog čega osiguratelj obračunava totalnu štetu.

Osiguratelj, sukladno uvjetima osiguranja, utvrđuje tržnu vrijednost vozila, tu vrijednost umanjuje za tržnu vrijednost ostataka (spašeni dijelovi) i razliku isplaćuje osiguraniku. Ako osiguranik prihvati ovakav obračun, priznao je da se radi o totalnoj šteti. Primitkom isplate s tog naslova, ugovor o kasko osiguranju motornog vozila prestaje, jer više nema predmeta osiguranja. Ako naš čitatelj želi i dalje biti kasko osiguran, morat će sklopiti novi ugovor o kasko osiguranju popravljenog vozila. S obzirom da se po postojećoj polici osigurani slučaj dogodio, osiguratelj zadržava cijelu premiju osiguranja i osiguranik nema prava na nikakav povrat (dijela) premije.