Prije konačnog utvrđivanja porezne osnovice u izvještajnom razdoblju, porezni obveznik ima pravo na pokrivanje poreznog gubitka prenesenog iz prethodnih poreznih razdoblja

 

 

Ukoliko se u postupku utvrđivanja porezne osnovice utvrdi negativna osnovica, sukladno čl. 17. Zakona o porezu na dobit, porezni obveznik ima iskazan porezni gubitak. Isti članak Zakona definira i ono najbitnije, da se porezni gubitak prenosi i nadoknađuje umanjivanjem porezne osnovice u sljedećih pet godina, što znači da prije konačnog utvrđivanja porezne osnovice u izvještajnom razdoblju, porezni obveznik ima pravo na pokrivanje poreznog gubitka prenesenog iz prethodnih poreznih razdoblja. Porezni obveznik gubi pravo na odbitak poreznog gubitka istekom 5. godine računajući od godine za koju je utvrđen, pa tako, primjerice, za prijavu poreza na dobit (PD obrascu) za 2017. godinu najstariji gubitak koji je moguće prenijeti je porezni gubitak utvrđen za 2012. godinu.

 

U slučaju statusnih promjena (pripajanja, podjele, razdvajanja), neiskorišteno pravo prijenosa poreznog gubitka prenosi se na pravnog slijednika i to u skladu s Općim poreznim zakonom i čl. 19. Zakona o porezu na dobit. U slučaju statusnih promjena tijekom poreznog razdoblja, pravni prednik utvrđuje prijenos poreznog gubitka kao da se radi o kraju godine, a pravni sljednik ima pravo na prijenos poreznoga gubitka pravnog prednika kao da se radi o prijenosu poreznoga gubitka iz prethodne godine.

 

Ukoliko se u postupku podjele društva prenosi gospodarska cjelina u kojoj je porezni gubitak nastao, pravo na prijenos poreznog gubitka prenosi se na pravnog slijednika te gospodarske cjeline.

 

Potrebno je, također, istaknuti kako Zakon o porezu na dobit određuje da pravnom sljedniku prestaje pravo na prijenos poreznoga gubitka ako pravni prednik već dva porezna razdoblja prije statusne promjene ne obavlja djelatnosti ili tijekom dva porezna razdoblja od nastanka statusne promjene bitno promijeni djelatnost pravnog prednika. Za iznos iskorištenoga poreznoga gubitka, pravni sljednik je dužan uvećati poreznu osnovicu u poreznom razdoblju u kojem je prestalo pravo na prijenos poreznoga gubitka. Isto se primjenjuje i u slučaju kada se u poreznom razdoblju struktura vlasništva poreznog obveznika promijeni za više od 50% u odnosu na strukturu vlasništva na početku poreznog razdoblja. No, navedeno se ne primjenjuje ako se bitno promijeni djelatnost zbog očuvanja radnih mjesta ili sanacije poslovanja.

 

U slučaju likvidacije, porezno razdoblje utvrđuje se kao razdoblje koje se nastavlja od otvaranja do okončanja postupka likvidacije, što znači da isto može obuhvaćati nekoliko poslovnih, odnosno kalendarskih godina. No, to ne mijenja činjenicu da se porezni gubitak može prenositi i nadoknaditi tijekom pet godina, nakon godine u kojoj je utvrđen, pa ako, primjerice, postupak likvidacije potraje više od pet godina, porezni obveznik neće moći koristiti eventualne prenesene porezne gubitke nastale prije otvaranja postupka likvidacije.