Privremeno porezno rješenje o utvrđenom godišnjem dohotku ostvarenom u poreznom razdoblju te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak PU dostavlja najkasnije do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu

 

Člankom 54. Zakona o porezu na dohodak (NN 115/16) definirano je izdavanje privremenog poreznog rješenja. Porezna Uprava primjenjujući posebni postupak, temeljem evidencija i podataka kojima raspolaže te podataka koje je dostavio porezni obveznik na obrascu ZPP – DOH, utvrđuje godišnji dohodak poreznog obveznika koji je ostvaren u poreznom razdoblju (2017. godini). O utvrđenoj razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat izdaje se privremeno porezno rješenje.

Privremeno porezno rješenje o utvrđenom godišnjem dohotku ostvarenom u poreznom razdoblju te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat Porezna uprava dostavit će poreznom obvezniku prema adresi njegova prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže i to najkasnije do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu.

U slučaju provedbe posebnog postupka kojim je utvrđeno da razlike godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili povrat nema ili da bi troškovi utvrđivanja i naplate poreza ili povrata poreza bili nerazmjerni naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak, Porezna uprava neće poreznim obveznicima dostavljati privremeno porezno rješenje.

Protiv privremenog poreznog rješenja iz stavka donesenog na temelju izračuna godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak od strane Porezne uprave porezni obveznik može podnijeti prigovor najkasnije do 31. srpnja tekuće za prethodnu godinu ako smatra da su podaci iz privremenog poreznog rješenja nepotpuni ili netočni. Iznimno, porezni obveznici koji privremeno porezno rješenje zaprime nakon roka (nakon 30. lipnja) mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana primitka privremenog poreznog rješenja. Izjavljeni prigovor odgađa izvršenje privremenog poreznog rješenja do donošenja rješenja po prigovoru. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko porezno tijelo rješenjem u roku 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

Ako prigovor nije podnesen ili je podnesen izvan roka, obveza utvrđena privremenim poreznim rješenjem smatra se konačno utvrđenom poreznom obvezom te Porezna uprava zadužuje porezne obveznike za utvrđenu razliku poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili vrši povrat ako su za to ispunjeni uvjeti, sukladno Zakonu o porezu na dohodak i Općem poreznom zakonu. Ako je utvrđena razlika za uplatu, porezni obveznik je dužan razliku uplatiti u roku 15 dana od isteka roka za prigovor (do 15. kolovoza). Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza vrši se negotovinski, na račun otvoren kod poslovnih banaka, a za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiroračun kod banke, moguća je i isplata u gotovom novcu.

Člankom 127. Općeg poreznog zakona propisano je da Porezna uprava neće izvršiti povrat preplaćenog poreza ako je utvrdila da porezni obveznik ima dospjelih, a neplaćenih poreza. Također člankom 2. Općeg poreznog zakona propisano je da se odredbe toga Zakona koje su propisane za poreze na odgovarajući način primjenjuju i na druga javna davanja propisana tim Zakonom. Sukladno navedenome više plaćeni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak može se uračunati u obvezu ili vratiti poreznom obvezniku samo u slučaju ako porezni obveznik nema evidentiranih nepodmirenih obveza po osnovi poreza i drugih javnih davanja.