Nije ista cijena/premija za osiguranje stana odnosno kućanstva u području koje je svake godine izloženo plavljenju i stana kojemu takav rizik ne prijeti

 

„Imam osigurano kućanstvo u stanu u R., a tijekom rujna selim u sličan stan u mjesto Z. Ovdje sam imao osigurano kućanstvo kod osiguratelja X, za koje sam platio ukupnu godišnju premiju, a ostaje mi još preko osam mjeseci ugovor o osiguranju kućanstva...Mogu li prenijeti policu na novi stan u Z.?“, P.T.

 

 Osiguratelj kad sklapa ugovor o osiguranju ocjenjuje sve okolnosti koje su mu važne za ocjenu rizika i određivanje premije. Tako, nije ista cijena/premija za osiguranje stana odnosno kućanstva u području koje je svake godine izloženo plavljenju i stana kojemu takav rizik ne prijeti. Zato je sudbina starog osiguranja, na starom stanu, stvar ugovora o osiguranju, točnije, uvjeta osiguranja kućanstva. Prema uvjetima za osiguranje kućanstva našeg čitatelja kod osiguratelja X, određeno je da se, u slučaju selidbe u drugi stan,osiguranje prenosi na stvari kućanstva u taj drugi stan. No, uz uvjet da novi-drugi stan po svojim karakteristika odgovara po prilici prethodnom stanu (građevinska kategorija, kvadratura i sl.). Drugi uvjet jeste da se osiguratelja pismeno izvijesti prije selidbe o selidbi. Ako se to ne učini, osiguranje se ne može prenijeti na novi stan. Osiguranje na starom stanu ostaje na snazi, uz osiguranje u novom stanu, 30 dana nakon početka selidbe, što znači da se tim danom taj ugovor prekida i stari stan gubi osigurateljnu zaštitu. Osiguratelj sebi zadržava pravo da kod novog stana odredi premiju i uvjete prema premiji koju za to područje u kojemu se nalazi novi stan uobičajeno zaračunava u vidu doplatka na premiju. Naravno, sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, s obzirom da je selenje u novi stan na drugom području činjenica koja bitno mijenja okolnosti ugovora o osiguranju, nema zapreke da se s osigurateljem dogovori raskid ugovora zbog novonastale situacije. U tom slučaju ugovaratelj ima pravo na povrat neiskorištenog dijela premije koji se odnosi na trajanje ugovora od dana selidbe do prije ugovorenog roka trajanja.