Nekako u isto vrijeme Oluje i Alke, u Japanu su se obilježila i bombardiranja Hiroshime i Nagasakija, koja su se dogodila 6. i 9. kolovoza 1945. Sve žrtve u bitkama koje slavimo, nestale su u sekundi američkih gljiva.


Nakon veličanstvene pro­slave Oluje i svečanog mi­mo­hoda, nedavno se održa­la i proslava 300-te obljetnice sinjske alke. Sinjani, odjeveni u dre­vne viteške uniforme ga­đa­ju centar prstena. Tako smo u malom vremenskom periodu imali dvije prelijepe obljetnice koje veličaju naše slavne pobjede. Koje nas podsjećaju da je ovaj teritorij opasno zaražen ratovima. Naravno, nismo mi krivi. Nas su uvijek napadali. Mi smo se samo branili. I ovim javnim paradama podsjećamo sebe i sve oko nas da se s nama nije za igrati. Tko nas napadne dobit će koplje u prsten.
 
Nekako u isto vrijeme u Japanu su se obilježila i bombardiranja Hiroshime i Naga­sakija, koja su se dogodila  6. i 9. kolovoza 1945. Sve žrtve u bit­kama koje slavimo, nestale su u sekundi američkih gljiva. 

Amerikanci, naravno, ne slave taj događaj. Previše je ci­vi­la poginulo u trenu da bi se zbog toga moglo paradirati. To su samo dvije velike crne točke ko­ji­ma je završena strašna knjiga zvana 2. Svjetski rat.

- Ma kakav svjetski rat. Kako smo mi Srbe stjerali -  to je pra­va proslava.
-  Koje Srbe? Kakva je to sila? Ajde ti pobijedi Turke! To je bio strah i trepet Europe. A vi, što ste Vi napravili? 
- Mi smo u jednoj sekundi ubili 70 tisuća civila. 
-  U bogati, to više nije rat. 
- Nije, poslije toga rat više nema nikakvog smisla. 
- Dobro, ne treba onda te velike ratove. Ali možemo, na­primjer, napasti Slovence. 
-  Rat općenito nema smisla. 
- Dobro, nema smisla, ali mo­­žemo napasti Slovence? To je u redu. 
-  Rat nema…
- Nema, nema. Ali Slo­­ve­n­ce!!! Je'l slušaš ti mene? Napasti Slovence nije rat! To je pitanje časti. Oni nama žele uzeti naše more. Pa ne možemo to samo tako dopustiti. Tuđe nećemo, svo­­je ne damo. A more ne damo. 
- A more je vaše? 
- Kako ne bi bilo naše. Naše more. Oduvijek bilo. I oduvijek će biti. 
- Odustajemo. 
- Evo. Amenovala nas Ame­­rika. I onda ćemo opet lijepo raditi parade. I tenkovi će voziti po cestama. I onda ćemo lijepo popravljati te ceste. Ali nema veze -  to je sve za našu mladost.. Neka vide i neka zna­ju. Rat je naš put na Mje­sec. Još da nabavimo i tu ve­liku bombu, koji bi to vat­ro­met bio.