Ministarstvo branitelja? Ovako, ja živim u onoj kući koju iznajmljujete za invalide rata. - Kuća, kakvu kuća? Mi imamo nekakvu kuću? - Naravno da imate, ja živim u njoj. Svaki mjesec mi plaćate režije. - Zbilja? Mi imamo kuću. I plaćamo režije?!?


Zbilja je teško stati na stranu ministarstva branitelja u ovom cirkusu od prosvjednih igara. Iako je šator ilegalno postavljen a njegovi stanovnici postavljaju neobične zahtjeve i barataju neobičnom retorikom, država ispada potpuno nesposobna. Od samog početka tolerira se neprijavljeni prosvjed koji ometa pro­met vrlo blizu centra glavnoga grada. Ali ove nove vijesti…

Ustanovljeno je da jedan od (po MUP-u) novootkrivenih vo­đa prosvjeda uopće ne spava u šatoru. A vjerojatno ni drugi no­vo otkriveni vođa. A vjerojatno ni većina prosvjednika. Zašto je za tu informaciju bilo potrebno nekoliko mjeseci, ne ide na čast ni našim novinarima. 

Ono što je posebno interesantno je da vođa prosvjeda is­pred Ministarstva branitelja spa­va u kući - kojom upravlja  i za koje račune plaća – Mini­star­stvo bra­nitelja. Ministar kaže da je nevjerojatno što je jedan građa­nin uzurpirao kuću. Meni je nevjerojatno da su oni tek sada to shvatili. Citiram: “...od 17. lis­to­pada prošle godine nitko nije pi­tao za ključ, a inače bi ga re­do­vito svakih 10 do 15 dana netko tražio. Bilo nam je to čudno, a onda su naši ljudi koji su tamo prije dvadesetak dana kosili tra­vu ustanovili da u kući netko živi…”

Da je kojim slučajem okuć­nica kuće betonirana ili poplo­čana, u Ministarstvu i dalje ne bi znali da im netko živi u kući. Ovako ih je spasila trava. 

- Halo, jel' to Ministarstvo bra­nitelja? 
- Upravo tako, kako vam mo­žemo pomoći. 
- Ovako, ja živim u onoj kući koju iznajmljujete za invalide rata. 
- Kuća, kakvu kuća? Mi ima­mo nekakvu kuću? 
- Naravno da imate, ja živim u njoj. Svaki mjesec mi plaćate režije. 
- Zbilja? Mi imamo kuću. I pla­ćamo režije? Za naše ratne invalide? Zar to nije divno? 
- To je divno. Ali, imam pro­blem. 
- Da, recite? 
- Pregorjela mi je žarulja. Od­mah pošaljite nekoga ovamo da je promjeni. 
- Svakako. Odmah šaljemo čov­jeka. Samo… Možete li nam dati adresu od te naše kuće?  
- Nakon spektakularnog ot­kri­ća, Ministarstvo nas je isti dan iznenadilo sa još jednim čudom. 

Opet citiram jer se sva srž nalazi u istinitosti: 
“…Obavijestili su me iz našeg tajništva da smo dosad za njiho­ve pokretne WC-e platili skoro 100 tisuća kuna i da više ne zna­ju s kojih bi proračunskih stavki skidali novac za tu svr­hu….”

Kada se spominju “njihovi” pokretni WC-i, misli se na prostorije u kojima nuždu vrše pros­vjednici koji prosvjeduju ispred Ministarstva. Protiv ministra. Koji im plaća kenjanje. Našim nov­cem. I plaćali bi im i dalje, ali ne znaju kako pravdati!? Možda treba razmisliti o novoj prora­čun­­skoj stavci: Tekući troškovi za prosvjedovanje protiv Vlade.