On je tvrdio da zna voziti, ali je tijekom vožnje u jednom lijevom zavoju udario u stablo pored ceste i oštetio kombi

 

„Imam servis – obrt za čišćenje i održavanje bazena, i zaposlena dva radnika, od kojih jedan upravlja službenim kombijem, a drugi nema vozačku dozvolu i obavlja poslove oko bazena zajedno s vozačem kombija. U jednoj posjeti klijentu na otoku K. vozač je za vrijeme vožnje, a nakon što su obavili posao oko bazena, dao radniku da vozi kombi, iako je znao da nema vozačku dozvolu. Ovaj je tvrdio da zna voziti, ali je tijekom vožnje u jednom lijevom zavoju udario u stablo pored ceste i oštetio kombi. Kombi je bio osiguran kod osiguratelja X., kojemu sam prijavio štetu i upisao u prijavu okolnosti nezgode kako mi je rekao radnik, odnosno vozač. Procjenitelj osiguratelja mi je kazao da od naknade neće biti ništa, jer se nezgoda dogodila dok je vozilom upravljala osoba bez vozačke dozvole. Taj odgovor mi je jako čudan, jer nisam ja dao radniku bez vozačke dozvole da upravlja kombijem...“, O.S.

 

Naravno, kao i uvijek, prije odgovora na ovo pitanje treba vidjeti što piše u ugovoru o kasko osiguranju motornog vozila, odnosno, točnije u uvjetima za kasko osiguranje motornog vozila. U uvjetima osiguratelja X, kod kojega je naš čitatelj osiguran, stoji klauzula o isključenju šteta nastalih na vozilu prilikom upravljanja vozilom bez odgovarajuće dozvole za upravljanje. No, ova opća klauzula – na koju se procjenitelj vjerojatno pozvao – ima izuzetak : „...osim, kada vozač koji je u radnom odnosu s osiguranikom, za vrijeme dok koristi vozilo, omogući da istim vozilom upravlja osoba bez odgovarajuće dozvole za upravljanje tom vrstom vozila“.

S obzirom da je ovlašteni vozač našeg čitatelja bio s njim u radnom odnosu i da je on omogućio drugom radniku upravljanje vozilom bez odgovarajuće vozačke dozvole, ispunjen je uvjet za uspostavu osigurateljnog pokrića, pa će osiguranik imati pravo na isplatu osigurnine po kasko osiguranju oštećenoga vozila.