Imam razvijen obrt i uredno vodim sve svoje poslove, pa tako i osiguranje. Svu imovinu i sve osoblje osigurao sam prije pet godina kod zastupnika osiguratelja X, s rokom trajanja ugovora od deset godina. Bio sam vrlo zadovoljan suradnjom sa zastupnikom, koji je nažalost prestao biti zastupnik kod osiguratelja X i sada je zastupnik kod osiguratelja Y. Mogu li raskinuti postojeći ugovor i sklopiti novi kod novog osiguratelja?

 

Početak i prestanak ugovora o osiguranju reguliran je odredbom čl. 946. Zakona o obveznim odnosima. Ugovor o osiguranju sklopljen na rok dulji od pet godina svaka ugovorna strana, dakle, i ugovaratelj osiguranja, naš obrtnik, može jednostrano raskinuti prije ugovorenog isteka osiguranja, uz dva uvjeta:

  1. da je osiguranje trajalo pet godina
  2. da drugoj ugovornoj strani otkaže ugovor i ostavi otkazni rok od šest mjeseci.

Za ovu vrstu otkaza nije bitno kad dospijeva premija, jer ZOO ne spominje vezanost otkaza uz dospijeće premije, već traži samo poštivanje otkaznog roka od šest mjeseci. No, kako je naš čitatelj osigurao, kako kaže, svu svoju imovinu i osoblje, valja spomenuti da naprijed navedene odredbe Zakona o obveznim odnosima ne vrijede za ugovor o osiguranju od nezgode, odnosno, za ugovor o osiguranju života – ako takvi ugovori postoje.

Za osiguranje osoblja od posljedica nesretnog slučaja nema posebne odredbe o otkazu ugovora, iako bi bilo korektno da se osiguratelja obavijesti o otkazu ugovora. No, kako kod ove vrste osiguranja osiguratelj ne može tužiti ugovaratelja na plaćanje premije (čl. 969., st. 1. Zakona o obveznim odnosima), to i otkaz ugovora o osiguranju osoblja od posljedica nesretnog slučaja ne igra bitnu ulogu i nije preduvjet sklapanja ugovora kod drugog osiguratelja.