Prošle godine cijene stanova u Rijeci porasle su u prosjeku za 6,5 %

 

Prosječne cijene nekretnina u prošloj su godini porasle u skoro cijeloj Hrvatskoj. Porast cijena stanova bio je između 7 i 10 posto, kako u kojoj županiji, odnosno gradu. Najveći je rast cijena stanova zabilježen u Zagrebu.

Kad su u pitanju novogradnje, u Zagrebu se najveći broj stanova proda još u fazi gradnje.

Kako je u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno u Rijeci?






Prosječna cijena stanova u Rijeci u 2018. godini po mjesecima u €/m2


Cijene stanova i u Rijeci i u PGŽ-u također su rasle tijekom 2018. godine. Može se reći da su trenutne cijene na razinama onih prije krize,odnosno prije 2008. godine.  Oglasnik Burza redovito tjedno prati cijene nekretnina. Iz svoje baze podataka napravili smo analizu rasta cijena stanova za cijelu 2018. godinu.  Prema našim podacima (baziraju se na cijenama oglašenih prodaja stanova) prosječno su cijene stanova u Rijeci porasle za 6,50 %. Različito su rasle cijene stanova prema veličini stana ili kvartu u kojem se stan nalazi. Tako su cijene garsonijera porasle prosječno za 7,50 %, cijene jednosobnih stanova za 11 %, a cijene  dvosobnih stanova za 9 posto. Kod većih stanova rast cijene bio je manji.

 Trenutno  su najskuplje garsonijere na Belvederu (1.800 €/m2), zatim na Brajdi (1.800 €/m2) pa na Gornjoj Vežici (1.740 €/m2). Najskuplji jednosobni stanovi su na Pećinama  (1.850 €/m2), pa na Vojaku (1.760 €/m2). Najskuplji dvosobni stanovi su u Kostreni  (1.850 €/m2).

 U kategoriji najjeftinijih garsonijera na prvom je mjestu Krnjevo (1520 €/m2), a slijede Srdoči i Rešetari  ( 1.700 €/m2). Kod jednosobnih stanova najjeftiniji su oni na Mlaci (1.050 €/m2), zatim na Škurinju (1.150 €/m2)  te na Banderovu (1.200 €/m2).

 Kada se o cijenama stanova govori, treba razlučiti cijene nove gradnje od cijena stare gradnje. Naime, glavna se razlika tiče poreznog tretmana jedne ili druge vrste stanova. Istaknuta cijena novogradnje u sebi ima sadržan i PDV (porez na dodanu vrijednost) od 25 posto. Za kupca to znači da kada kupuje takav stan ne plaća više nikakav dodatni porez. U slučaju stare gradnje na prodajnu cijenu stana kupac plaća još 3 % poreza na promet nekretnina (ranije je bilo  4 %).

Rijeka bilježi i porast izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini. To znači da se gradi i više stanova za prodaju. Cijene novogradnji kreću se  od 1.600 do 2.200 €/m2 , za neku srednju kategoriju stana. Razlike u cijenama postoje najviše zbog lokacije zgrade.  Međutim, nedostatak radnika u građevinarstvu ima dodatni utjecaj na rast cijena novih stanova. Kako građevinske tvrtke moraju dizati plaće, onda to znači i rast cijena te vrste stanova.

Agencije za nekretnine procijenjuju da će cijene stanova u Hrvatskoj, pa i u Rijeci rasti i u ovoj godini.