Kolege iz susjednih država komentiraju da je rastući nacionalizam u Srbiji zapravo dobar za poticanje nacionalizma u Hrvatskoj. I obrnuto. Jedan raste kao reakcija na drugi.


- Meni je djed bio ustaša. 
- A meni partizan. 
- Moj se rođak borio u napo­leonskim ratovima? 
- Na kojoj strani??
- Rusija. 
- O majku ti tvoju, moj je bio u francuskoj vojsci. 
- A moj se davni predak bo­rio kod Termopila. 
- Za koga? 
- Parzijance.
- O proklet bio ti i tvoj rod sav! Moji su izginuli tamo.
- A moji je još davno potukli u Africi oko antilope sa nekim dru­gima? 
- Što s drugima!? To su moji bi­li i razbili su ih!
- E zato ću ja sad tebe! Prav­da je spora, ali stiže!

I tako se naši praljudi već stotinama tisuća godina tuku, od kada je jedan drugome uzeo bananu. A možda i ranije, dok još nisu bili evoluirali ni u majmune, nego su bili nešto kao daždevnjaci. Zla krv kola ro­dom. 

A ovi naši prostori nisu izu­zetak. Dapače, više pravilo. Re­kao je nedavno jedan poznanik da se u ovaj mali kutak Europe spremio dosta problematičnih, da bi ostali bili na miru. Za­nim­ljiva, no, dosta netočna tvrdnja. Ratova je bilo posvuda i uvijek. Nažalost, trenutno tinja i ov­dje. Kolege iz susjednih dr­žava komentiraju da je rastući na­cionalizam u Srbiji zapravo dobar za poticanje nacionali­zma u Hrvatskoj. I obrnuto. Je­dan raste kao reakcija na drugi. Tko zna, jesu li toga svjesni i vođa njihovih pokreta i stranaka? Je li im u interesu poticati rast mržnje kod susjeda? Što oni više mrze, veća je vjerojatnost da će ovi ostati na vlasti. A zau­zvrat, mogu i oni malo poticati, radi ravnoteže. 

Ljude je sada puno lakše po­ticati nego ranije. Gotovo svat­ko u svom domu ima televi­ziju. Pa im pokažete snimku poludivljih susjeda koji urlaju i slave svoga davno preminulog vođu. Dovoljno da vam se po­budi želja za odmazdom. Ili, u najboljem slučaju, za preventi­vom.

A mrtvih vođa ima koliko hoćete. Od prvog daždev­njaka nadalje.