Stranke su obznanile svoje programe. Igra može početi. Ako slučajno radite u državnoj službi, nemojte se brinuti. Nitko vas neće dirati. Vas je puno i nosite puno glasova. Nit­ko vas ne želi za neprijate­lja. Ili, kako je to lijepo objav­ljeno u programu SDP-a, na primjer:
“…ne radi se o masovnim otpuštanjima i drastičnim re­zovima, nego o racionalizaciji i povećanju efikasnosti javnog sektora. Primjerice, smanjili smo broj državnih službenika… ali bez masovnih otpuštanja i linearnih rezova, već prirodnim odljevom i restriktivnom politikom novog za­po­š­ljavanja. Takvu politiku nas­tavit ćemo i u idućem mandatu….”
Dakle, dok ste u državnoj službi, nitko vas neće dirati. Mirno ćete otići u penziju. Vas je, priznajemo, previše, ali taj teret će podnijeti mladi, koji neće moći doći na vaša radna mjesta. Oni neka se snađu dru­gačije. Kako? Nije bitno, mladi ionako ne glasaju.
Ali, ukoliko požele glasati, HDZ im nudi lijep poticaj: Sva­ko će novorođeno dijete od dr­žave dobiti potporu od 1.000 eura, izjavio je predsjednik te stranke na predstavljanju svog programa. A prije toga je po­nudio još jednu lijepu okruglu brojku: 100.000 novih radnih mjesta.
A da se ne zaboravi penzio­nere glasače obećalo se da će “…mirovine tijekom našeg mandata porasti za najmanje pet posto…” SDP je obećao nešto slično: “…Ubrzanje gospodar­skog rasta utjecat će na veći postotak rasta mirovina…” A mi­rovina će pristizati čak i nakon što umrete: “…u slučaju smrti jednog partnera drugi partner nastavi primati odre­đeni postotak njegove miro­vi­ne…” Tko ne bi glasao?
A stariji građani koji si nisu osigurali mirovinu? Spašeni su ako glasaju. Za koga? Svejedno:
SDP: “Donijet će se zakon­ske izmjene koje će omogućiti dodjelu socijalne mirovine gra­đanima RH nakon navršene 65-e godine života, a koji nisu stekli uvjete prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.”
HDZ: …najavio je i uvođenje nacionalne mirovine za umi­rovljenike bez primanja…
Da bi vam olakšali izbor, čelnici stranaka ovih dana i ko­mentiraju programe svojih su­parnika. Evo i argumenata:
Milanović: Karamarko nije u stanju zapamtiti četiri od pet točaka programa.
Karamarko: Milanović ne nudi program, nije ga niti na­pisao...
Milanović: Naš je program napisan, a njihov je dolina suza i bolnih rezova. To je jedna ži­coljubna koalicija, oni vole žicu.
Karamarko: Milanović je ‘last minute’ premijer koji radi ‘last minute’ izborni program.
Pa neka najbolji pobijedi.