Mnogi vlasnici pasa i mačaka misle kako je šišanje kućnih ljubimaca rezervirano samo za one koji posjećuju izložbe, odnosno, da je to stvar "šminke". No rezultat šišanja nije uvijek izložbena frizura, nego uredan i čist pas i maca, pa zato to spada u higijenske zahvate.
S dlakom na leđima obično nema većih problema. To je dio tijela koji nije naročito osjetljiv, pa će većina pasa i mačaka dozvoliti češljanje i tako održavanje dlake. Međutim, dlaka ispod pazuha, na trbuhu i posebno između jastučića na šapicama često će stvarati probleme i vlasniku i životinji. Šape su jako osjetljive i mnogi naši prijatelji osjećaju se vrlo neugodno kada im želimo ošišati dlake među prstima. Nakon nekog vremena, i više neuspjelih pokušaja, ta se dlaka pretvori u tvrdi grumen, pun kamenčića, iveraka i travki, dolazi do povrede šape i šepanja. U toj cijeloj zapetljanciji, nemoguće je otkriti uzrok bez da sve odstranimo. Redovito uređivanje šapa svakako je preventiva takvih problema. Nerijetko sam u ambulanti vidjela pse, pa i mačke koji su dovedeni jer se napinju za veliku nuždu. Jednostavno je trebalo malo podignuti rep i tamo bi sami vlasnici vidjeli očiti smrdljivi uzrok u vidu slijepljene dlake s "onim drugim".
Grude dlaka i prljavštine ne dovode samo do spomenutih problema, već je koža ispod toga najčešće crvena i upaljena. Ispod takvog neprirodnog "pokrivača" promijeni se i vlažnost i temperatura, kao i količina zraka i sve moguće bakterije koje tamo i inače žive, naprosto podivljaju i staraju dodatnu nelagodu psu ili maci.
Redovitim češljanjem to možete spriječiti, ali na žalost mnogi vlasnici češljaju kućne ljubimce samo površno, ili pak to prepuste djetetu, smatrajući češljanje psa ili mace nešto slično češljanju Barbike.
Efektivno češljanje je ozbiljan posao koji zahtijeva i trud i vrijeme te relativno odgojenu životinju, koja to dozvoljava. Ako nemate vremena, ne polazi Vam od ruke, ili Vam se jednostavno ne da toliko gnjaviti biti će dovoljno da Vašeg ljubimca jednostavno odvedete na šišanje jednom u tri mjeseca, a neke i rjeđe, ovisno o dlaci.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Početak proljeća idealan je trenutak za mirisnu kulinarsku avanturu, a ovi zavijuljci od limuna, maka i kardamoma savršeno spajaju slatkoću i začinsku dubinu u svakom zalogaju
Nekorišteni motorni trimer na kotačima. Nema više neugodnog urezivanja pojasa za nošenje na ramenima. Veliki kotači pogodni su za gotovo sve vrste terena. Glava ...