Izmjenama i dopunama Op­ćeg poreznog zakona (dalje u tekstu “OPZ”), koje su stupile na snagu 17.03.2015. godine te Pra­vilnika o obvezujuim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i pore­znoj nagodbi (dalje u tekstu: “Pravilnik”), a koji je stupio na snagu 25.07.2015. godine, omo­gućeno je (uz ostale usvojene izmjene i dopune) sklapa­nje porezne nagodbe između poreznog tijela i poreznog ob­ve­znika u postupcima pore­znog nadzora.

U članku 91. e. i članku 91. f. OPZ-a propisani su uvjeti i mogućnosti sklapanja porezne nagodbe za novoutvrđene ob­ve­ze u postupku poreznog nadzora, kao i rokovi izvršenja obveza iz porezne nagodbe. No­vo­utvrđenim obvezama sma­­­­­­traju se porezne obveze i za­tezne kamate koje su utvr­đene u postupku poreznog nad­zora za razdoblje od dana nastanka poreznih obveza do dana zaključenja porezne na­godbe.

Uvjet za sklapanje porezne nagodbe je prihvaćanje novo­utvrđene obveze u postupku poreznog nadzora od strane poreznog obveznika i njegovo odricanje od prava na korištenje pravnih lijekova, kao i dos­tavljanje dokaza Poreznoj up­ravi o povlačenju već pokrenutih prigovora na zapisnik, žalbi na rješenje te tužbe nadležnom sudu.

Predmet porezne nagodbe može biti: novoutvrđena po­rezna obveza u postupku pore­znog nadzora, a do uručenja zapisnika o obavljenom po­­reznom nadzoru, rok plačanja novoutvrđenih obve­za, smanjenje obveze po osnovi utvr­đene zatezne kamate i odricanje poreznog tijela od prekršajnog progona ako su u skladu s odredbama Prekršajnog zako­na ispunjeni uvjeti za primjenu načela oportunosti, odnosno ako iz okolnosti slučaja postoji mogučnost da se u prekršajnom postupku protiv poči­nitelja primijeni odredba o oslobođenju od kazne.

Porezna nagodba mora se sklopiti u pisanom obliku i smatra se da je sklopljena potpisom stranaka. Važno je naglasiti da poreznu nagodbu nije moguće sklopiti ako je u tijeku poreznog nadzora utvrđeno postojanje sumnje o počinjenju kaznenog djela.

Prijedlog za sklapanje pore­zne nagodbe potrebno je podnijeti nadležnom Područnom uredu Porezne uprave koji je obavio porezni nadzor.

U postupku porezne nago­dbe ne mogu se smanjivati novoutvrđene obveze koje se odnose na porez na dohodak, prirez porezu na dohodak i do­prinose za obvezna osiguranja te obveze po osnovi utvrđenih zateznih kamata za doprinose za mirovinsko osiguranje.

U slučaju neispunjenja ob­veza preuzetih sklopljenom poreznom nagodbom, porezni obveznik gubi pravo na smanjenje zateznih kamata stečenih u nagodbi, a obvezan je platiti i zatezne kamate za razdoblje od dana