Iznos do kojega osiguratelj može ići u regres prema svom odgovornom osiguraniku jeste najviše dvanaest neto prosječnih plaća

 

„Imao sam sudar u kojemu je nastala totalna šteta na vozilu drugog vozača i na mom vozilu. Za svu sreću nije bilo ozlijeđenih. Drugo vozilo je marke Mini moris i vlasnik ga cijeni na 80.000 kuna, a osiguratelj je sačinio procjenu kojom je utvrdio istu vrijednost. U trenutku nesreće bio sam pod utjecajem alkohola, što je policija koja je došla na mjesto nezgode i utvrdila 0,7 promila. Mislim da alkohol nije uzrok nesreće, već je vozilo koje je imalo prednost prebrzo vozilo. Zanima me da li će moj osiguratelj ako plati štetu drugoj strani ići u regres prema meni i koliki je taj  regres, te otkud ću ga platiti pošto studiram i nemam prihoda...“, V.P.

 

Vozač koji je pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću i štetu, gubi pravo na osigurateljnu zaštitu temeljem odredbe čl. 24. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. To pravo će izgubiti ako su ispunjena dva uvjeta:

1) ako je koncentracija alkohola bila veća od one koja je ugovorom o osiguranju (uvjetima osiguranja) dozvoljena (čitatelj nije naveo kod kojega je osiguratelja osiguran od odgovornosti, a ta visina dopuštene koncentracije nije kod svih osiguratelja ista) i

2) ako je alkohol bio uzrok nastanka nesreće i štete (teret dokaza da alkohol nije uzrok nesreće je na vozaču).

Iznos do kojega osiguratelj može ići u regres prema svom odgovornom osiguraniku jeste najviše dvanaest neto prosječnih plaća prema zadnjem službenom izvješću Državnog zavoda za statistiku. Prema zadnjem izvješću DZS-a neto prosječna plaća iznosila je 6.420 kuna, što pomnoženo s 12 iznosi 77.040 kuna. K tomu treba dodati iznos troškova i kamata na koje osiguratelj također ima pravo. Uzima se u obzir neto prosječna plaća koja je bila u vrijeme nastanka prometne nezgode, pa gore navedeni iznos (pošto čitatelj nije naveo datum nezgode) može biti i drugačiji, ali ne značajno. Što se tiče problema s plaćanjem regresa – to će biti potrebno dogovoriti s osigurateljem, koji može odobriti plaćanje u ratama, plaćanje smanjenog iznosa regresa, odgodu naplate do određenog vremena  i slično.