Premijer koji nije išao u vojsku želi uvesti vojsku. Isto želi i predsjednica koja također nije bila u vojsci. Svi mirno promatraju. Je li ta rasprava uopće zaslužila utrošak energije za raspravljanje?
I umjesto da se živciramo oko besmislenosti nečije ideje, mi bismo zapravo trebali slaviti. Slaviti što?
Prenosim vam naslov iz Jutarnjeg lista od prošlog tjedna: “Izdanje državnih obveznica završilo bolje od očekivanja: Marić se uspio zadužiti za 8,5 milijardi kuna po najpovoljnijim uvjetima ikad!” Uz tekst ide slika ponosnog i nasmiješenog ministra. Kao da smo osvojili zlatnu medalju. Povoljno zaduživanje. Pa kažu da to predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice Republike Hrvatske od kada je Republika Hrvatska započela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala.
Znači, nikad se nismo jeftinije zadužili? Nije li to divno?
U državi koje se stalno zadužuje, nema ljepše vijesti od one kada se to napravi povoljno. Jer, s ovim dugom, otplatit ćemo zaduživanja koja smo uzeli ranije, dok nismo imali tako dobar kreditni rejting. Tako da ćemo, sve u svemu, plaćati manje kamate. Nije li to divna vijest – plaćat ćemo manje kamate.
Vojska? Sad ćemo i imati i za to! Tek sada možemo raspravljati.
A tko će vraćati? Kao da je bitno tko će vraćati? Neće vraćati oni koji su se zadužili. Oni će trošiti. Tko će vraćati- to će biti problem onih koji vraćaju. A i oni će vraćati tako da se i oni zaduže. Ako se budu mogli zadužiti s manjim kamatama – super. Ali, ako i te kamate bude visoke, oni će se opet zadužiti. A zašto ne bi.
Jedini koji će imati problema s tim silnim zaduživanjem su oni koji nikako, ni u kom slučaju neće moći ponovo prodati obveznice. Ili prodati bilo što drugo. A i tada će im najjednostavnije biti – dati ostavku. Kao što su počeli ovi u Rumunjskoj.
09.02.2017.
Slavimo novo zaduživanje
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Kuglof od naranče i jogurta
Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć i lagano slatkast. A takav je i ovaj kuglof. Potrebna vam je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko minuta da pripremite smjesu. Nakon sat vremena možete uživati uz popodnevni čaj ili kavu te krišku ovog mirisnog kuglofa
Sezonska kuhinja
Rakovica na dva načina
Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive
Sezonska kuhinja
Limun cheesecake
Jednostavan, osvježavajući, lagan cheesecake od limuna, a još se i ne peče, može li bolje?