Osigurane su de facto samo štete koje nastanu kao izravna posljedica udara groma odnosno njegove toplinske i rušilačke moći


„Imam osiguranje zgrade od požara i nekih drugih opasnosti i svih stvari kućanstva kod osiguratelja X. Nedavno, u vrijeme oluje, sijevanja i grmljavine, u blizini kuće udario je grom, kompjuter mi je ostao uključen. Nakon pokušaja da ga upalim nisam uspio. U servisu su mi rekli da je kao posljedica udara groma kompjuter jednostavno od strujnog prenapona spržen i da se više ne može, odnosno ne isplati se popravak. Obratio sam se svom osiguratelju koji mi je odbio platiti nastalu štetu na kompjuteru...ne znam onda zašto se uopće osiguravamo...“, A.P.

Uvjeti osiguranja, koji su predani osiguraniku, točno određuju koji su rizici osigurani a koji nisu. U Općim uvjetima za požarno osiguranje osiguratelja X definiran je i rizik udara groma. Međutim, osiguranjem su obuhvaćene samo štete koje “na osiguranim stvarima prouzroči udar groma svojom toplinskom i rušilačkom moći ili koja nastane zbog udara predmeta što ih je udar groma razorio i bacio na osiguranu stvar”. Dakle, osigurane su de facto samo štete koje nastanu kao izravna posljedica udara groma odnosno njegove toplinske i rušilačke moći. Da ne bude zablude, u daljnjem tekstu Uvjeta navodi se: “Osiguranje ne pokriva štetu: na električnim strojevima, aparatima i električnim vodovima nastalu zbog djelovanja toka električne struje, pregrijavanja zbog preopterećenja i atmosferskih utjecaja (statičkih napetosti i indukcije zbog atmosferskih pražnjenja ili sličnih pojava; štete što ih prouzroči udar groma s prijenosom električne energije po električnim vodovima...”

Ako biste htjeli osiguranjem pokriti za određene kućanske aparate, pa i kompjuter i štete koje nastanu kao posljedica prenapona, pregrijavanja zbog preopterećenja i atmosferskih utjecaja, morali bi s osigurateljem posebno ugovoriti pokriće takvih šteta ( tzv. osiguranje rizika loma strojeva ili posebno – kompjutera po posebnim uvjetima koji pokrivaju i takve štete.)