Pravilnik o obvezujućim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i pore­znoj nagodbi donosen je na temelju izmjena i dopuna Op­ćeg poreznog zakona u Naro­dnim novinama 25/2015.

Obveza sastavljanja Stati­stičkih izvješća o činjenicama bitnim za oporezi­va­nje (OB­RA­­ZAC OPZ-STAT-1) pro­pi­sana je čl. 69. Općeg poreznog Zakona, a obveznici sastavljanja su porezni obveznici upisani u registar obveznika PDV-a koji na dan sastavljanja izvješ­ća imaju u poslovnim knjigama evidentirana dospjela, a ne­naplaćena potraživanja, a koja su dospjela sukladno rokovima ispunjenja novčanih obveza pro­pisanim posebnim propisom.

Dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima, smatraju se potraživanja temeljem dospje­lih, a nenaplaćenih računa iz­da­nih sukladno odredbama Zakona o PDV-u i potraživanja temeljem dospjelih, a nena­plaćenih računa izdanih sukladno odredbama OPZ-a.

O dospjelim, a nenapla­ćenim potraživanjima obvez­nici su dužni, do naplate u cijelosti ili cjelokupnog otpi­sa, sastavljati statistička izvje­šća sa stanjem na dan 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca tekuće godine, uz uvjet da na dan sastavljanja nisu starija od 6 godina i to elektroničkim putem, kori­štenjem sustava ePorezna na način propisan posebnim pro­pisima te tehni­čkim i ostalim uputama.

Obvezni rokovi za predaju Obrasca su:

- do 20. svibnja tekuće go­dine za sve dospjele, a nepla­ćene račune sa stanjem na dan 31. ožujka tekuće godine, a koji nisu naplaćeni do 30. travnja tekuće godine,

- do 20. kolovoza tekuće go­dine za sve dospjele, a nepla­ćene račune sa stanjem na dan 30. lipnja tekuće godine, a koji nisu naplaćeni do 31. srpnja tekuće godine,

- do 20. studenoga tekuće go­dine za sve dospjele, a nepla­ćene račune sa stanjem na dan 30. rujna tekuće godine, a koji nisu naplaćeni do 31. listopada tekuće godine,

- do 20. veljače tekuće go­dine za sve dospjele, a nepla­ćene račune sa stanjem na dan 31. prosinca prošle godine, a koji nisu naplaćeni do 31. siječnja tekuće godine.

Vrijedi napomenuti da se Ob­ra­zac OPZ-STAT-1 ne pre­daje Poreznoj upravi ukoliko porezni obveznik nema dos­pje­­lih, a nenaplaćenih potraživanja.

S obzirom da će Obrasce biti gotovo nemoguće popunjavati ručno te će pripremu za izlist ovakvog Obrasca morati nap­ra­viti informatičari, neće­mo previše ići u detalje koji je sadržaj obrasca, već ćemo sa­mo upozoriti na činjenicu da mo­ramo ažurirati baze pod­ataka na način da naši klijenti moraju imati točne nazive ili imena i prezimena, OIB-e (ili PDV identifikacijski broj), a također bitno je da prilikom unosa svi naši računi imaju upisani re­dni broj, datum računa, valutu plaćanja i iz­nose.

Sukladno Zakonskim odre­dbama, prvi obrazac predat će se 20. veljače 2016. godine i to za stanje na dan 31.12.2015. za potraživanja koja ne budu na­plaćena do 31.01.2016. godine. Dakle, nema previše vremena da se pripremimo na još jednu administrativnu obvezu koju nam nameću zakoni.