O novom statističkom izvješću o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima pisali smo krajem 2015. godine. Prvo izvješće trebalo se podnijeti sa stanjem na dan 31.12.2015. godine najkasnije do 20.02.2016. godine, međutim, navedeni rok je Pravilnikom o izmjenama Pravilnika (NN br. 16/16.) prolongiran na 01.09.2016. godine.

Navedena prolongacija najvećim dijelom rezultirala je i tehničkim nedostacima samog obrasca te problemima koji su iskrsli prilikom pripreme navedenih izvješća.

Ukoliko ne dođe do nove odgode, najkasnije do 01.09.2016. godine Poreznoj upravi putem Obrasca OPZ-STAT-1 potrebno je dostaviti navedeno izvješće, a prema stanjima nenaplaćenih potraživanja kako je prikazano u tablici na dnu članka. U statističko izvješće potrebno je uključiti sva nenaplaćena potraživanja za isporuke dobara i pružene usluge i to bez obzira je li riječ o oporezivim ili isporukama koje su oslobođene PDV-a.

Obzirom da je u Obrazac OPZ-STAT-1 potrebno uključiti sva nenaplaćena potraživanja koja nisu starija od 6 godina (sva s rokom dospijeća nakon 01.01.2010. godine), potrebno je na vrijeme proći kroz izvješća o otvorenim stavkama nenaplaćenih potraživanja, kako bi Obrazac bio točno popunjen i predan.

Iako Porezna uprava nije detaljno obrazložila stvarne razloge uvođenja izvještavanja o nenaplaćenim potraživanjima, poduzetnicima savjetujemo da zajedno sa svojim računovođama i/ili poreznim savjetnicima prođu kroz izvješća o nenaplaćenim potraživanjima i očiste iz svojih bilanci potraživanja za koja ne postoje očekivanja da će ista biti naplaćena, naravno, uzimajući u obzir sve porezne efekte koji mogu nastati uslijed vrijednosnog usklađenja/trajnog otpisa sumnjivih i spornih potraživanja iz bilance.