Izričito uvjeti isključuju iz pokrića tzv. posredne štete, štete koje nastaju na električnim vodovima zbog nastalog prenapona ili zagrijavanja ili atmosferskih utjecaja


„Imam osiguranje vikendice od rizika, kako piše u polici, požara i nekih drugih opasnosti. Nisam bio u vikendici na otoku nekoliko mjeseci, pa kad sam nedavno došao vidio sam da su mi u kući oštećene elektroinstalacije, zbog čega moram mijenjati sat i cijelu ploču. Prije nisam imao problema, a razlog ovoga je vjerojatno grom koji je udario u susjedni objekt, srušio mu antenu i dimnjak i po svoj prilici proširio se i na moje električne vodove i oštetio ih je. Susjed nema osiguranja. Imam li pravo na odštetu od mog osiguratelja?“

 

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje potrebno je vidjeti Uvjete osiguranja po kojima je sklopljen ugovor o osiguranju vikendice od rizika požara i nekih drugih opasnosti. Čitatelj nije naveo osiguratelja kod kojega ima osiguranje, no standard je gotovo u svim uvjetima te vrste svih osiguratelja, pa mislimo da je odgovor moguć.

Naime, kod osiguranja od požara i nekih drugih opasnosti, osiguran je i rizik udara groma u osigurani objekt. Osiguratelji naknađuju samo štete koje su nastale direktnim udarom groma u osigurani objekt (upravo primjer susjeda našeg čitatelja kojemu je grom udario izravno u kuću). Pokrivene su štete koje su posljedica snage groma ili njegove topline, kao i štete na osiguranom predmetu od udara predmeta srušenih snagom groma.

Izričito uvjeti isključuju iz pokrića tzv. posredne štete, štete koje nastaju na električnim vodovima zbog nastalog prenapona ili zagrijavanja ili atmosferskih utjecaja. Jedina iznimka je ako bi zbog djelovanja tih sila došlo do požara na osiguranom objektu. Zaključno, može se reći da naš čitatelj nema pravo na naknadu od osiguratelja, jer su štete kao što je njegova isključene iz osiguranja.