Što je točno osigurano saznat ćete tek kad detaljnije pročitate policu osiguranja i uvjete osiguranja koji se prilažu uz policu

 

„S osigurateljem X imam policu osiguranja kućanstva. Nespretnošću osobe koja mi čisti stan, a koji iznajmljujem turistima, razbijeno mi je ogledalo dimenzija 100x200 cm, koje je staro osamdesetak godina  i posebne izrade, a stoji kao samostalan  predmet namještaja u spavaćoj sobi... Osiguranje mi odbija isplatiti naknadu, iako mi je kod sklapanja ugovora rečeno da su pokrivene sve štete loma stakla...“, U. N.

 

Svaki put kada vam netko kaže da je „sve osigurano“ znajte da ne govori istinu. Što je točno osigurano saznat ćete tek kad detaljnije pročitate policu osiguranja i uvjete osiguranja koji se prilažu uz policu.Naravno, čitanje uvjeta iziskuje izvjesno vrijeme, koncentraciju, usporedbu i vezivanje pojedinih odredbi, što laiku i nije baš lako. Pogotovo što se čitatelj obično zadrži na klauzuli o predmetu osiguranja, a manje na isključenjima. Usmena obrazloženja ljudi koji prodaju osiguranje često nisu pouzdana i pisani uvjeti imaju apsolutnu prednost u tumačenju sadržaja ugovora o osiguranju. Prema uvjetima za osiguranje kućanstva osiguratelja X, koji su sastavni dio ugovora o osiguranju kućanstva, osiguranjem od rizika loma stakla osigurana su razna stakla, no, nažalost, ne i sva stakla. Među osiguranim staklima od rizika loma (stakla na vratima, prozorima, pregradnim stijenkama...) su i stakla na ogledalima u osiguranom stanu. No, potrebno je pročitati i nastavak uvjeta u kojima stoji da su stakla na ogledalima osigurana samo  „ako su fiksirana na površinu zida i namještaja“.

Pošto se u slučaju našeg čitatelja radi o posebnom ogledalu, koje je samostojeće, kao predmet namještaja, a nije pričvršćeno na površinu zida ili na komad namještaja – rizik razbijanja stakla na takvom ogledalu nije pokriveno osiguranjem kućanstva.