Hrvatski ured za osiguranje (ili osiguratelj koga je on ovlastio) dužan je odštetu isplatiti u roku od šezdeset dana od dana primitka zahtjeva za isplatu štete


„U mjestu P. imao sam prometnu nezgodu, ustvari lakšu nezgodu, koju je skrivio vozač portugalskog vozila. Ogulio je na mom vozilu boju na desnom boku. Šteta iznosi, prema ocjeni lakirera, oko 3,500 kn. Nisam uzeo zelenu kartu od vozača stranog vozila, ali smo potpisali europsko izvješće o nezgodi. Komu da se javim za naknadu štete? Koje dokumente moram priložiti i koliko se čeka na isplatu?...“B.P.

 

Prema odredbama čl. 34., st. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu „Oštećena osoba kojoj je u Republici Hrvatskoj nanesena šteta uporabom vozila inozemne registracije za koje postoji valjana međunarodna isprava ili dokaz o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti...može podnijeti odštetni zahtjev Hrvatskom uredu za osiguranje“. Za štetu koju strano vozilo uzrokuje u Hrvatskoj jamči Hrvatski ured za osiguranje (st. 3. čl. 34.). To što niste uzeli zelenu kartu nije nikakav problem, jer registarske oznake motornih vozila zemalja članica EU smatraju se valjanim dokazom o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti. Za ostvarenja naknade potrebno je prijaviti nastanak nezgode i štete Hrvatskom uredu za osiguranje, ili osiguratelju kojega je ovlastio Hrvatski ured za osiguranje, odnosno korespondentu stranog osiguratelja (ako ga ima), priložiti ispunjeno izvješće o nezgodi koje ste popunili s vozačem portugalskog vozila, priložiti (pred)račun lakirera kao dokaz o visini štete, napraviti par fotografija oštećenog vozila. Hrvatski ured za osiguranje (ili osiguratelj koga je on ovlastio) dužan je odštetu isplatiti u roku od šezdeset dana od dana primitka zahtjeva za isplatu štete. Da li je i kojeg osiguratelja u mjestu prebivališta oštećene osobe ovlastio Hrvatski ured za osiguranje, može se provjeriti na web stranici Hrvatskog ureda za osiguranje (www.huo.hr) i u tom slučaju bez odugovlačenja i gubitka vremena zahtjev predati tom osiguratelju, koji odštetu mora isplatiti u istom roku kao i Hrvatski ured za osiguranje.