Naši građani i gradske vlasti su se razmahali trimerima. Ima ih svuda. Uz svaku cestu. Naravno, Već ima i slučajeva oštećenja vozila

 

Čitatelj M. P. piše:

„Proljetne kiše su nam donijele brzi rast trave. Naši građani i gradske vlasti su se odmah razmahali trimerima. Ima ih svuda. Uz svaku cestu. Naravno, jako su radišni pa nemaju vremena zastati da propuste nailazećeg čovjeka ili vozilo. Već ima i slučajeva oštećenja vozila. Ovaj tren imam saznanje za jedno vjetrobransko staklo i jednu ogrebotinu na limariji. Znam da postoji osiguranje odgovornosti, pa i privatne, ali malo tko to ima. Obzirom na trajanje sudskih procesa, što čovjek najbolje može uraditi ako je povrijeđen on osobno ili njegova imovina?“.

 

Kako najbolje zaštititi vozilo – odgovor je jednostavan, iako nije „jeftin“: osigurati kasko osiguranjem, bez franšize, naplatiti štetu od osiguratelja i prepustiti mu da on „tjera“ odgovornog štetnika. Što se tiče lakših ozljeda (ogrebotina) osobe – teže je odgovoriti, jer osiguranja od nezgode uglavnom isplaćuju osigurninu u slučaju smrti, trajne ili djelomične invalidnosti.

Dakle, preostaje samo štetnik koji je uzrokovao štetu. Ako štetnik ima osiguranje od odgovornosti – problema nema: od njega treba uzeti podatke o osiguranju i izravno tražiti naknadu od njegovog osiguratelja, sklopiti nagodbu i tako izbjeći „dugotrajni sudski postupak“. Naravno, prije toga valja osigurati dokaze o odgovornosti štetnika: na mjestu nezgode, odmah stati, pozvati štetnika da vidi što je učinio, ako ima svjedoka – uzeti njihove podatke, a ako se radi o ozljedi – pozvati policiju.

Kad je u pitanju privatna odgovornost štetnika, praksa pokazuje da ljudi imaju uključeno osiguranje rizika privatne odgovornosti a da to i ne znaju: naime, većina naših osiguratelja u okviru osiguranja kućanstva, a ta osiguranja su česta, „poklanjaju“ i pokriće privatne odgovornosti za štetu iz djelatnosti koju osiguranik obavlja kao privatna osoba, u što spada i košnja trave oko kuće i slični poslovi.