Neznanje, lijenost, neurednost i slično mogu imati vrlo velike posljedice, u što se uvjerio i naš čitatelj S.L. Pita: „Imam potpuno kasko osiguranje kod osiguratelja X već šest godina i do sada nisam imao štete. Vozilo nisam dulje vremena vozio, jer sam rekonvalescent i nije mi trebalo. Ovih sibirskih dana dogodilo mi se da se zbog vrlo niske temperature u vozilu koje nisam koristio nekoliko dana i koje je bilo parkirano u dvorištu ispred kuće u X smrzla tekućina u hladnjaku, vozilo ne mogu pokrenuti jer je još uvijek led i vrlo niska temperatura. Napominjem da živim u gradu X., i nisam baš navikao na ovakvo ledeno stanje i stoga nisam kontrolirao tekućinu u hladnjaku. Postoji vjerojatnost da je to uzrokovalo štetu na vozilu, točnije motoru vozila. Imam li pravo na popravak te štete, ako je bude, po kasko polici moga vozila“.

Dogodilo se, eto, da je S.L. zaboravio pripremiti vozilo za zimske uvjete, unatoč savjetima koje svakodnevno slušamo od stručnjaka. A provjera tekućine u hladnjaku vozila spada u takvu radnju koju bi svaki prosječno savjestan vozač trebao obaviti prije početka zime. No, pustimo sad to na stranu, iako propuštanje takve mjere predostrožnosti spada u grubu nemarnost, koja je vrlo često isključena iz osiguranja.

Kasko osiguranje, iako se zvalo i potpuno ili puno kasko osiguranje ne pokriva sve štete koje se na vozilu mogu dogoditi. U pravilu, pokrivaju se štete povezane s prometnom nesrećom, krađom fizičkim djelovanjem neke sile na vozilo i sl. A što je konkretno pokriveno osiguranjem, a što nije – određeno je u uvjetima za kasko osiguranje koji su sastavni dio ugovora o osiguranju. U uvjetima za osiguranje automobilskog kaska osiguratelja X, a isto je i kod ostalih osiguratelja, jasno stoji klauzula o isključenju iz pokrića šteta koje su posljedica smrzavanja tekućine u hladnjaku ili bloku motora. Kao što vidimo isključena je šteta posljedica smrzavanja i nije bitno zbog čega je došlo do smrzavanja tekućine, odnosno – zbog kojih razloga vozač nije osigurao tekućinu koja se ne smrzava.

Prema navedenome, naš čitatelj neće imati pravo na popravak eventualne štete po svojoj kasko polici osiguranja motornog vozila.