Problem vozača koji “kupuju” vozilo na leasing u slučaju štete koju im na tom vozilu uzrokuje vozač vozila koje ima u leasingu kod istog trgovačkog društva - dugo je bio nazočan u svakodnevnoj praksi


„Dogodilo se da sam doživio lakšu prometnu nezgodu u kojoj mi je oštećeno vozilo koje imam u leasingu od X poduzeća za koje ja plaćam sve troškove pa i osiguranje. Za nezgodu je kriv drugi vozač, koji je vozilom otraga naletio na moje vozilo. Na nesreću i on ima vozilo u leasingu kod istoga poduzeća kao i ja. Imam li pravo na naknadu ja ili to može tražiti isključivo moj davatelj leasinga“? S.C.

Problem vozača koji “kupuju” vozilo na leasing u slučaju štete koju im na tom vozilu uzrokuje vozač vozila koje ima u leasingu kod istog trgovačkog društva (davatelja leasinga) - dugo je bio nazočan u svakodnevnoj praksi, jer je broj vozila kupljenih na leasing vrlo velik. Dugo vremena takvi vozači nisu imali svojstvo treće osobe u slučaju štete koju im uzrokuje vozač vozila u leasingu kod istog davatelja leasinga kod kojega ima vozilo u leasingu i oštećeni, što je značilo da oni nemaju pravo na naknadu štete nastale u takvoj situaciji.

To je dovelo do dugotrajne diskusije i prepirke među praktičarima i teoretičarima, jer su oni koji su zastupali stajalište da takve vozače ne možemo smatrati trećom osobom, jer se radi o srazu (sudar,udar, oštećenje) vozila koja su u vlasništvu istoga vlasnika, pa prema tome u osiguranju od odgovornosti nema mjesta primjeni instituta treće osobe, jer je u osiguranju od automobilske odgovornosti vlasnik vozila isključen iz kruga trećih osoba, dakle, nema pravo na naknadu štete na stvarima.

No, takvo stajalište je dovodilo do vrlo teških situacija, pa je zakonodavac mudro stao na stajalište i odredio (čl. 22., st. 10. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu): “Trećom osobom ...smatra se i primatelj leasinga, koji je ugovaratelj osiguranja i korisnik vozila, a nije odgovoran za prometnu nesreću u kojoj mu je prouzročena šteta od vozila istoga davatelja leasinga”. Dakle, ako je ugovorom o leasingu određeno da ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti mora sklopiti primatelj leasinga (ugovaratelj osiguranja), koji je ujedno i korisnik vozila (što se lako utvrdi uvidom u prometnu dozvolu u kojoj je naveden i podatak o korisniku vozila), taj vozač ima pravo na naknadu štete i osiguratelj je odštetu dužan isplatiti njemu, a ne njegovom davatelju leasinga.