Policajac može vrlo brzo u sustavu evidencije utvrditi da li je vozilo pokriveno obveznim osiguranjem od odgovornosti


„ ...prijatelj mi je posudio vozilo i na putu prema D. zaustavila me prometna policija. Dao sam tražene dokumente o vozilu. No, policajac je tražio i da mu predočim policu osiguranja od automobilske odgovornosti. Kako vozilo nije moje nisam mogao naći policu osiguranja. Policajac je insistirao i tvrdio da činim prekršaj. Na moje insistiranje otišao je u vozilo i nakon nekoliko minuta vratio se uz napomenu da će mi „ovaj put oprostiti“. Da li je to što sa sobom nemam policu u vozilu prekršaj....“ F.O.

 

 Čl. 66. Zakona o obveznim osiguranjima u čl. 6. st. 1.propisuje obvezu vozača, dakle ne samo vlasnika vozila, da za vrijeme uporabe prijevoznog sredstva u prometu ima policu osiguranja  ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju koji mora predočiti na zahtjev ovlaštene službene osobe.

Vozač koji nema sa sobom policu osiguranja, krši navedenu odredbu, a za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 do 1.000,00 kuna (čl. 66., st.1., t. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu).

Cilj zakonske odredbe o obvezi držanja police u vozilu jeste osigurati primjenu odredbe iz čl. 6., st.3. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu po kojoj vozač u slučaju prometne nesreće mora osobne podatke i podatke o osiguranju dati svim sudionicima prometne nesreće, koji imaju pravo podnositi odštetne zahtjeve.

Razmjena podataka o osiguranju najlakša je kad vozači uz sebe imaju policu obveznog osiguranja u prometu u kojoj su i podaci o osiguranju, pa i podatak o osiguratelju kojemu će oštećeni podnijeti odštetni zahtjev.

Inače se slažemo s mišljenjem čitatelja da je, što se tiče policajca, ovaj prekršaj nepotreban, jer policajac može vrlo brzo u sustavu evidencije utvrditi da li je vozilo koje je u pitanju pokriveno obveznim osiguranjem od odgovornosti ili nije. Ponašanje prometnog policajca dokaz je da je ispravno shvatio smisao obveze držanja police osiguranja u vozilu uz vozača motornog vozila.