Kako osiguratelju dokazati da je oštećenje na vozilu, nakon prometne nesreće koju je skrivio osigurateljev osiguranik, obimnije i da je šteta veća nego što je to ustvrdio osigurateljev radnik, zadužen za procjenu štete (procjenitelj)?

S ovim problemom, sudeći prema pitanjima naših čitatelja, oštećeni se vrlo često susreću. Naime, oštećeni je dužan štetniku i njegovom osiguratelju dokazati obim i iznos štete. U praksi, međutim, ustalio se dobar(?) poslovni običaj da taj teret na sebe preuzimaju osiguratelji. Oni inzistiraju da oštećeni omoguće da oštećeno vozilo pregleda osigurateljev radnik, procjenitelj štete. Oštećeni su to obvezni dopustiti, jer dužnik mora biti upoznat s nastalom štetom.

No, događa se da osigurateljevi procjenitelji ne popišu (po mišljenju oštećenih vlasnika vozila) sva oštećenja i/ili da uzmu cijene dijelova i rada niže od onih koje se nalaze na tržištu servisnih usluga, što onemogućuje oštećenima ostvarenje popravka i dobivanje potpune naknade.

„Sva moja uvjeravanja da nisu popisana sva oštećenja i da prema tome šteta na mom vozilu iznosi daleko više nego što to procjenjuje osigurateljev procjenitelj, ostala su bez uspjeha, jer referent tvrdi da je štetu utvrdio njihov procjenitelj i da naknada ne može biti veća od onoga što je on procijenio… Komu da se obratim, jer ću, ako pristanem na procjenu osiguratelja, biti na znatnom gubitku… Neki su mi preporučili da uzmem sudskog vještaka i da on utvrdi kolika su oštećenja i koliko novaca treba da bi se popravilo vozilo…“A.E.

Oštećeni ne mora prihvatiti zapisnik i procjenu štete koju sačini osigurateljev radnik/procjenitelj. Taj radnik radi u interesu i za račun svoga poslodavca – osiguratelja, te je njegova procjena privatna procjena koja ne obvezuje treće osobe. No, kako je-pravno-oštećeni obvezan dokazati obim i visinu štete, a za to nema stručnog znanja i sposobnosti, doista je prisiljen poslužiti se stručnjacima-vještacima koji to znaju. Pri tome valja imati na umu da je procjena njegovog vještaka pandan onoj procjeni osigurateljevog radnika, što znači da osiguratelj ne mora priznati procjenu vještaka kojega je angažirao oštećeni u izvansudskom postupku. Ništa ne mijenja na tome ni to što je taj vještak uzet s liste sudskih vještaka. To pak znači da osiguratelj nije obvezan platiti trošak toga vještaka, koji nažalost i nije malen. Za osiguratelja je obvezno samo vještačenje koje izvrši sudski vještak i to ili u tzv. postupku osiguranja dokaza, što provodi sud na zahtjev oštećenoga ili pak u redovnom parničnom postupku kojega oštećeni pokrene protiv osiguratelja. Trošak takvih vještačenja osiguratelj mora platiti.