Stranac mi je oštetio auto ali nije imao zelenu kartu

 

 

 

„Na parkingu, subotu uvečer, u mjestu K., vozač stranog vozila švedske egistracije, oštetio je moje uredno parkirano vozilo. Htio sam zvati da dođe policija, jer su mi prije govorili da obvezno zovem policiju. No, kako je bio sajam i gužva, a šteta nije bila velika (procjenjuje se na cca 1.800,00 kuna), a u društvu vozača stranog vozila bio je i domaćin kod kojega je stranac imao boravak u apartmanu, koji me molio da ne zovemo policiju, nismo zvali policiju. Uzeo sam reg. broj stranog vozila i na papiriću podatke o vozaču, koji mi nije mogao dati zelenu kartu, jer je navodno nema i nitko mu je na putu do Hrvatske nije tražio... Što da radim, jesam li pogriješio i kako do mojih 1.800,00 kn...“.

 

 

Greška je samo u tome što je trebalo ispuniti obrazac Europskog izvješća o nesreći, primjer kojega je naš čitatelj morao imati u vozilu ( čl.38) i tako osigurati sve potrebne podatke o vozilu i vozaču, a i dinamici nastanka same nezgode. No, bez obzira na to, postupak naknade štete je vrlo jednostavan. Strano vozilo pri ulasku u Republiku Hrvatsku mora imati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju (popularno nazvanom zelena karta) ili neki drugi dokaz o postojanju valjanog osiguranja od odgovornosti ( čl. 32., st. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu).

Pošto se radi o švedskom vozilu, vozač toga vozila nije morao imati zelenu kartu, jer je njegova registarska oznaka dokaz da u Hrvatskoj ima valjano osigurateljno pokriće.

Za štete koje uzrokuju takvi vozači nadležan je Hrvatski ured za osiguranje ili osiguratelj kojega Hrvatski ured ovlasti. Dakle, oštećeni čitatelj treba s podacima o vozilu i vozaču, uz priloženu izjavu svjedoka (domaćina kod kojega je stranac boravio) prijaviti štetni događaj Hrvatskom uredu za osiguranje ili to učiniti u nekoj od najbližih poslovnica nekog osiguravajuće društva, gdje će dobiti uputu o pregledu vozila (fotografiranje) i procjeni štete. Nakon toga prilaže račun popravka ili potpisuje nagodbu o naknadi štete bez računa (pogodba).

Hrvatski ured za osiguranje obvezan je tu štetu riješiti u roku od 60 dana od dana  primitka odštetnog zahtjeva (čl. 12. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu). Štetu rješava u svoje ime, a za račun švedskog nacionalnog ureda koji će mu regresirati isplaćeni iznos oštećenom S.Ž.-u.