Prošli tjedan, pomoć su u našoj Poliklinici potražili roditelji jednog trinaestogodišnjaka. Problem se sastoji u tome da tijekom bavljenja sportom, konkretno jednom od borilačkih vještina, on doživljava luksacije ramena, već pri razgibavanju. Navodno, cijeli problem je započeo prije dvije godine udarcem u rame. No kroz detaljniji razgovor s našim mladim pacijentom, postalo je jasno da je od tog udarca, do prve nestabilnosti prošlo više od pola godine. MR pretraga je ukazala na oštećenje dubokih tetiva u ramenu.

Na samom pregledu, on je vrlo lako i kada god poželi, mogao iščašiti rame prema natrag, već u položaju sa rukom uz tijelo, što je uobičajeno najstabilnija pozicija ramena.

U kasnijem razgovoru, doznali smo da on više puta tijekom dana samostalno luksira rame, te je to stanje u literaturi opisano kao tik, u rangu s drugim tikovima, poput ponovljenih, više ili manje svjesnih pokreta rukom, ili tijelom, ali u ovom slučaju s posljedicama na anatomske strukture ramena. Moja procjena je da se tijekom jedne godine to rame luksira više od 3000 puta, što stavlja oštećenje vidljivo na MR-u u novo svjetlo. Naime, ta oštećenja nisu uzrok, već posljedica ponovljenih luksacija.

Ovakve, habitualne luksacije nisu osobito česte, ali niti toliko rijetke da bismo ih zvali neobičnima. U velikim svjetskim i europskim centrima za rame, liječenje ovog stanja je interdisciplinarni posao koji uključuje osim ortopeda i iskusnog fizioterapeuta, i psihologa. U hrvatskim uvjetima, a s obzirom na to da operativna terapija ima loš ishod, terapijom se bavi gotovo isključivo fizioterapija.

U proteklih 7 godina na terapiji smo imali nešto više od 20 pacijenata, poglavito u dobi 13-25 godina. Prosječno trajanje liječenja (koje se sastoji od specifične manualne terapije i redovitog vježbanja, te izbjegavanja voljnih luksacija) je 9 mjeseci. Ukupni rezultati su dobri, te je preko 3/4 njih bez simptoma po završetku liječenja. Jedan od najvažnijih sastojaka terapije je razumijevanje problema od strane porodice, te njihova podrška tijekom cijelog postupka liječenja.