O promjeni vlasništva i činjenici nasljeđivanja mora se izvijestiti osiguratelj

 

„Iza pok. oca ostalo je auto, za koje smo se ja i sestra dogovorili da pripadne meni. Među papirima smo našli i policu kasko osiguranja osiguratelja X, koja vrijedi još sedam mjeseci. Auto još nisam preuzeo u posjed, ali me interesira  da li je auto i dalje osiguran i što moram napraviti da to bude...“, P.D.

 

Prema odredbi čl.961., st. 1. Zakona o obveznim odnosima, u slučaju otuđenja osigurane stvari, prava i obveze ugovaratelja osiguranja prelaze po samom zakonu na pribavitelja, osim ako drugačije nije ugovoreno. To „ako drugačije nije ugovoreno“ znači da se uvjetima za kasko osiguranje ne određuje nešto drugo.

Zakon, vodeći računa o tome da je ugovor o osiguranju ugovor povjerenja, omogućuje da se ugovorom o osiguranju ugovori nešto drugo. Tako i osiguratelj X ima opću odredbu u uvjetima za kasko osiguranje po kojoj kod promjene vlasništva ugovor o kasko osiguranju prestaje 24. sata dana u kojemu je ovjeren ugovor o prodaji ili ispostavljen račun prodaje.

Međutim, s obzirom na bliskost odnosa koji su postojali između bivšeg vlasnika i nasljednika, kod promjene vlasništva nasljeđivanjem, osiguratelj X iznimno ima  odredbu kojom odstupa od općeg pravila.

U uvjetima predmetnog osiguratelja određeno je da kod „promjene vlasnika temeljem nasljeđivanja između nasljednika prvog nasljednog reda, prava i obveze ugovaratelja osiguranja odnosno osiguranika iz ugovora o osiguranju prelaze na novog vlasnika i ugovor ostaje na snazi do isteka tekuće osigurateljne godine“.

Iz citirane odredbe uvjeta za kasko osiguranje osiguratelja X vidljivo je da je ugovor o kasko osiguranju prešao na  nasljednika (P.D., koji ispunjava uvjet da se radi o prvom nasljednom redu). Naravno, o promjeni vlasništva i činjenici nasljeđivanja mora se izvijestiti osiguratelj. P.D. mora dokazati i činjenicu da je postao nasljednik na vozilu koje je kasko osigurano  (dokaz je rješenje o nasljeđivanju).