Naš čitatelj S. M. ima sljedeći problem: g. MM (27 godina) do­živio je prometnu nesreću u vozilu Renault 4, vlasništvo po­duzeća GP, kojim je u trenutku nesreće upravljao vozač I.I.

M. M. je zadobio teške tjelesne ozljede, ostao trajno inva­lid, ne može kontrolirati stolicu i mokrenje… Vozač I.I., koji je skrivio nesreću, pravomoćno je osuđen za kazneno djelo. Iz kaznene presude “… jasno se vidi da je M.M. u trenutku nesreće spavao na spuštenom sjedalu te da isti nije bio vezan sigurnosnim pojasom”. Pitanje je: “je li činjenica da je M.M. spavao u trenutku nesreće na spuštenom sjedalu kao i činjenica da isti nije bio vezan sigurnosnim pojasom moglo prouzrokovati gore navedene ozljede, odnosno jesu li navedene činjenice doprinijele te­ži­ni nastalih ozljeda zbog čega možemo govoriti o suodgovornosti M.M. u nastanku istih?”.

Odgovore na ovo pitanje potražit ćemo u odredbama Zakona o obveznim odnosima o odgovornosti za štetu. U čl. 1064. Zakon određeno je da za štetu od opasne stvari, a takvom se smatra i motorno vozilo, odgovara njezin vlasnik (odnosno umjesto njega i isto kao i on vozač kojemu je povjereno upravljanje vozilom, čl. 1066. Zakona).

Vlasnik (ili vozač) odgovara za štetu “…bez obzira na kriv­nju” (čl.1045.st.2. ZOO). Vlasnik (ili vozač) se može osloboditi odgovornosti ako dokaže da se šteta dogodila “isključivo radnjom ošte­ćenika”, odnosno oslobađa se djelomično “…ako je oštećenik djelomično pridonio nastanku štete” (čl. 1067.st.3.).

Suputnici u vozilu obvezni su se vezati sigurnosnim pojasom. Ako je činjenica što M.M. nije bio vezan sigurnosnim pojasom uz­ro­kovala u cijelosti njegovo stradavanje, vozač se oslobađa od­­go­vornosti za štetu, odnosno, ako je to što M.M. nije bio vezan sigurnosnim pojasom, već je bez­brižno spavao na spuštenom sjedalu, djelomično doprinijelo nastanku teških ozljeda – vlasnik (odnosno vozač) će se djelomično osloboditi odgovornosti (prevedeno: oštećeni M.M. neće dobiti odštetu ili će dobiti smanjenu odštetu. Smanjenu za onoliko koliko je sam doprinio nastanku štete. Na pitanje da li su navedene činjenice nevezivanja pojasom i nastalih ozljeda povezane i koliko, odgovor mogu dati samo stručnjaci prometne i medicinske struke. Teret dokaza da su te činjenice dovele u cijelosti ili djelomično do teških ozljeda MM-a – je na vlasniku vozila (odnosno na vozaču).