"Ostaje naše inzistiranje na MUP-u, da, nama je to izuzetno bitno da bi funkcionirala država kako treba, ali najviše ćemo inzistirati na stručnim osobama na čelu ministarstava.“

To je u ponedjeljak izjavio čelnik MOSTA pred sastanak MOST-a i HDZ-ove koalicije.

"Nije stvar prepuštanja i uzimanja, bitno je naći kvalitetne ljude. Kvalitetni će biti pri­hva­ćeni.“ To je pak, prije istog sastanka izjavio.

Dakle, i jedni i drugi se slažu da posao trebaju obavljati stru­čni i kvalitetni ljudi. I to je sasvim u redu. Tko bi norma­lan govorio drugačije. No jedna izjava iz MOSTA me malo iz­nenadila. Citiram Jutarnji od nedjelje: 

„Na čelu Ministarstva unu­tarnjih poslova želimo neovisnu osobu koja će glavni fokus staviti na obračun s krimina­lom i korupcijom, a inzistirat ćemo da taj resor pripadne nama jer je borba protiv korupcije jedan od naših glavnih ciljeva“ - poručuju neslužbeno iz Mosta.

E to je sad druga stvar. Ovdje se govori o neovisnoj osobi. Neovisna osoba i stručna osoba nisu jedna te ista stvar. Po strankama ima najviše onih koji se deklariraju kao “vojnici stranke”. Svejedno u kojem su dijelu političkog spektra.

Zato me malo zbunjuje ova formulacija i ovaj spoj:

1. Na čelu Ministarstva unu­tarnjih poslova želimo neovisnu osobu

2. Inzistirat ćemo da taj re­sor pripadne nama

Kako te dvije želje mogu biti u jednoj rečenici? Jer, ukoliko resor pripadne neovisnoj osobi – kako onda može pripadati nji­ma. Na neovisnu osobu se, po definiciji, ne može utjecati.

No kada pobliže pročitamo listu želja, vidimo da ipak postoje prioriteti. U točki jedan, gdje se govori o neovisnoj osobi, piše da je - žele. Željeti može svatko i ne podrazumijeva ne­ku veliku upornost i angažman. Želimo dobitak na lotu. Mir u svijetu. I nezavisnog šefa MUP-a.

Ali, na točki 2 – da MUP pripadne njima – na tome se inzistira. To već nije šala. Zar ne?

Naš čovjek, a ako je i neovisan – super.

A ako mogu dodati, mislim da će stvari ipak izgledati ova­ko.

Naš čovjek, a ako je i stru­č­njak - još bolje. 

“Neovisnih” će biti sve ma­nje. Već ih je dan poslije šef MOSTA ispravio i preimenovao ih u stručne i kvalitetne. “Neovisan” je premijer. A u timu će imati gomilu ovisnih. Koji će svaku odluku, prije no je provedu, nositi u središnjicu svoje stranke na verifikaciju. I tek ako prođu obje kontrole, od­luke će se provoditi.

A ako premijer poželi, ili čak inzistira na nečemu što se ne sviđa strankama? Čija će prevagnuti? Ukoliko je premijer neovisan, nakon prvog konflikta interesa dati će ostavku. Jer, ukoliko podlegne utjecajima središnjica – više neće biti neovisan. Nego najobičniji ovisni stručnjak – kao i svi ostali njegovi ministri.

A o tome koliko je ovisan čovjek ujedno i stručnjak, o tome se još da diskutirati.