„U poduzeću X kupio sam novi kućanski uređaj, a uz garanciju mi je prodavatelj uručio i “Potvrdu osiguranja za kupljeni uređaj”, izdanu od osiguratelja XX, a koja bi valjda trebala poslužiti kod prijave kvara i sl. na kupljenom aparatu, iako imam garanciju prodavatelja. Na potvrdi lijepo stoji da “Osiguranje vrijedi sukladno Općim uvjetima za osiguranje kupljenih uređaja. Opći uvjeti za osiguranje kupljenih uređaja dostupni su na www…” Naravno, na citiranoj stranici nisam mogao pronaći rečene uvjete. Zar mi osiguratelj nije bio dužan predati napismeno uvjete osiguranja, pa da znam što mi je pokriveno osiguranjem, a što nije…V.N.“.

Iz priložene Potvrde o osiguranju kupljenog uređaja vidljivo je da se, vjerojatno, radi o ugovoru o osiguranju garancije prodavatelja X, koji je prodavatelj sklopio s osigurateljem XX, kojim je pokrio odgovornost prodavatelja za eventualne nedostatke i mane kupljenog uređaja u okviru vremena trajanja garancije.

Dakle, u ugovoru koji je sklopljen ugovaratelj osiguranja je prodavatelj X, a kupci uređaja su samo osiguranici, koji imaju prava prema osiguratelju iz sklopljenog ugovora o osiguranju garancije. Umjesto da se, u slučaju kvara uređaja, javljaju prodavatelju, koji garantira ispravnost uređaja (i koji i dalje ostaje odgovoran kupcu za ispravnost proizvoda i kojemu se kupac može unatoč postojanju osiguranja obratiti sa zahtjevom za otklanjanje kvara ili nedostatka), kupci-osiguranici se javljaju izravno osiguratelju (što u potvrdi i piše, uz navod telefonskog broja na koji se prijavljuje šteta).

Suglasno odredbi čl., 926., st. 3. Zakona o obveznim odnosima, osiguratelj je dužan upozoriti ugovaratelja osiguranja da su opći i/ili posebni uvjeti osiguranja sastavni dio ugovora o osiguranju i predati mu njihov tekst. Dakle, osiguratelj je u obvezi predati uvjete samo ugovaratelju osiguranja, u konkretnom slučaju prodavatelju X., a ne kupcima uređaja koji su osiguranici iz sklopljenog ugovora o osiguranju. Druga je stvar što bi bilo korektno i u skladu s dobrom poslovnom praksom da prodavatelj upozna svoje klijente-kupce s uvjetima osiguranja, pa i predati im primjerak uvjeta, kako bi znali svoja prava iz sklopljenog ugovora.

Glede primjedbe na nemogućnost ili bar otežanost nalaženja uvjeta osiguranja na navedenoj www stranici osiguratelja, primjedba je na mjestu i to je još jedan argument u prilog potrebe da prodavatelj kupcu preda i primjerak uvjeta osiguranja, ako već predaje potvrdu o osiguranju kupljenog proizvoda.