Iako je institut tuzemnog prijenosa porezne obveze u svezi građevinskih usluga na snazi gotovo dvije godine, još uvijek je čest slučaj u praksi da pružatelj građevinskih usluga nije ispravno primijenio, ali, jednako tako, ni primatelj usluge nije uočio i na vrijeme (u roku od maksimalno 8 dana od primitka fakture) reagirao da je PDV na primljenom računu za izvršenu građevinsku uslugu krivo obračunan i iskazan.

Za pružatelja građevinske usluge, ukoliko krivo iskaže PDV po stopi od 25% za građevinsku uslugu za koju je trebao primijeniti prijenos porezne obveze, navedena pogreška znači veću poreznu obvezu i plaćanje PDV-a, odnosno ako je pogrešno primjenio prijenos porezne obveze, a trebao je zaračunati PDV, ostaje porezni rizik naknadnog utvrđivanja porezne obveze u nadzoru od strane poreznog tijela i mogućeg zaračunavanje zateznih kamata i pokretanja prekršaja.

Primatelji građevinskih usluga nerijetko se vode logikom kako dobavljač (pružatelj) građevisnke usluge „valjda zna što radi i ispravno zaračunava PDV ili primjenjuje prijeos porezne obveze“. Za ovakve porezne obveznike, naručitelje građevinskih usluga, koji odmah po primitku ulaznog računa od dobavljača ne vrše kontrolu ispravnosti obračuna PDV-a, u poreznom nadzoru će sasvim sigurno nastupiti neugodnosti, jer postoji rizik da im je dobavljač građevinske usluge pogrešno zaračunao PDV, a trebao je iskazati prijnos porezne obveze. U tom slučaju, nadzornici će osporiti pravo na priznavanje pretporeza po tim ulaznim računima i možebitno zaračunati zatezne kamate i pokrenuti prekršaj.

Što sve spada u građevinske usluge za koje je potrebno primijeniti tuzemni prijenos porezne obveze iz čl. 75. st. 3. t. a) Zakona o PDV-u, kao i što nisu građevinske usluge, propisano je u čl. 152. Pravilnika o PDV-u. Detaljan popis radova koji spadaju u građevinske usluge dodatno je naveden u Dodatku II. Pravilnika o PDV-u. Također Središnji ured Porezne uprave donio je nekoliko Mišljenja o ispravnom poreznom tretmanu, upravo za ove usluge. Iz svega navedenog slijedi zaključak da u praksi nije uvijek baš jednostavno utvrditi je li potrebno obračunati PDV ili primjeniti tuzemni prijenos porezne obveze.

Kako bi našim čitateljima barem malo olakšali kontrolu ispravne primjene poreznog tretmana za pružene/primljene građevinske usluge, u nastavku teksta donosimo strukturiran tablični pregled s popisom građevinskih usluga i ispravnog poreznog tretmana, a isti je napravljen prema Uputi Porezne uprave od 29.09.2014. godine. Nadamo se da će vam isti biti od koristi.

Strukturirani tablični pregled s popisom građevinskih usluga možete preuzeti ovdje: Kontrola građevinskih usluga_PDV.pdf