Veliki problemi koji su zahvatili Kinu imaju tendenciju da se prošire na cijeli svijet. A onda se u stvarnost mogu pretvoriti svi oni filmovi katastrofe koje smo navikli gledati kako bi nam prošlo vrijeme

 

Sve više i više ljudi u Kini u karanteni je zbog virusa. Stvari ne izgledaju dobro. Srećemo, sve je još uvijek poprilično udaljeno od nas. Pa se stignemo baviti korumpiranim političarima, komentiranjem kulturnih događaja i ostalim mirnodopskim temama. Ali zamislite da je Rijeka, umjesto što je prijestolnica kulture, slučajno grad u kojemu je detektirana zaraza? Kako bi to odjednom promijenilo odnos građana prema svemu.

Veliki problemi koji su zahvatili Kinu imaju tendenciju da se prošire na cijeli svijet. A onda se u stvarnost mogu pretvoriti svi oni filmovi katastrofe koje smo navikli gledati kako bi nam prošlo vrijeme. Hoće li padati ili neće padati kiša, koliko je postotna razlika između budućeg predsjednika i sadašnje predsjednice, sve postaje nebitno. Samo je važno preživjeti. Civilizacija se počinje urušavati.

I onda smisla ima i poznati citat: „Na muci se poznaju junaci“, jer ispred njega ide „U dobru je lako dobar biti“. I doista, kako se civilizacija raspada imali smo prigode vidjeti nakon poplava u New Orleansu, kada su odmah nakon uslijedile pljačke i uništavanje. Ili za vrijeme prosvjeda u Parizu.

Nadam se da će svijet, jer ovo je svjetski problem, uspjeti savladati ovu krizu, da se mi i dalje možemo baviti s korumpiranim ministrima koji ne znaju ispuniti svoje imovinske kartice. I da ih možemo u miru smjenjivati.